Pravosodna ministrica: “Hvala za rože in srečno, SD!”

Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan se sooča z izključitvijo iz ključnih dogodkov svoje stranke, Socialnih demokratov (SD), po tem, ko je pred tednom dni predsedniku vlade ustno obljubila odstop. Premier je napovedal, da bo njen odstop sprejel, vendar pisne odstopne izjave še ni prejel. Kljub temu Švarc Pipan ni bila povabljena na sejo Konference SD niti na sejo predsedstva, čeprav je članica obeh.

V izjavi, ki jo je ministrica delila na družbenih omrežjih, je izrazila razočaranje nad odnosom stranke. Poudarila je, da se težav SD ne more rešiti s takšnim izključevanjem. Stranki se je zahvalila z besedami: “Hvala za rože in srečno, SD!” Njeno izjavo spremlja očitna kriza znotraj stranke, ki išče izhod iz ene najglobljih kriz po aferi, povezani s sodno stavbo.

Švarc Pipan je poudarila, da z njo vodstvo stranke ni komuniciralo že dva tedna. Slednje pa dodatno nakazuje na njeno marginalizacijo znotraj SD. Ta dogodek odpira vprašanja o notranji dinamiki in prihodnosti stranke ter vplivu te situacije na politično sceno v državi.

“Verjamem v socialno demokracijo, ne verjamem pa več v njeno spoštovanje znotraj – vodstva – stranke SD. Pripravljena sem bila sodelovati pri prečiščenju stranke, pri njenem preporodu, opozarjala, da tako ne gre več naprej, vodstvo pozivala k samorefleksiji in internemu očiščenju spornih praks. Z izključevanjem se stranke SD ne da rešiti. Tisti, ki v socialno demokracijo verjamejo in jo tudi živijo, zaslužijo več.” 

Dominika Švarc Pipan

Izstop iz SD

Dominika Švarc Pipan, pravosodna ministrica, je napovedala svoj izstop iz Socialnih demokratov (SD), pri čemer je izstopno izjavo že poslala na sedež stranke, poroča portal N1. Njena odločitev prihaja v času, ko so Socialni demokrati na današnji konferenci pričakovali formalni predlog za njeno izključitev. Kljub pričakovanju dolgotrajnega postopka izključitve je Švarc Pipanova s svojo izstopno izjavo ta postopek naredila brezpredmeten.