Zamude pri gradnji infekcijske klinike ogrožajo kar 70 milijonov evrov evropskih sredstev

Ljubljanski klinični center (UKC) se nahaja pred velikim izzivom. Zaradi zamud pri pripravljalnih delih tvegajo izgubo 70 milijonov evrov evropskih sredstev, namenjenih za gradnjo nove infekcijske klinike. Ta situacija sledi že izgubljenim skoraj 50 milijonov evrov za prenovo glavne stavbe. Tudi ta sredstva so bila izgubljena zaradi podobnih težav. Po poročanju 24ur, UKC opozarja na kritične zamude pri delih, ki so nujni predpogoj za začetek gradbenih aktivnosti nove klinike. Ministrstvo za zdravje pozivajo, da pospeši postopke za pravočasen začetek projekta.

Zamude izhajajo iz več predpripravljalnih del, vključno s prestavitvijo toplovoda in prenovo negovalne bolnišnice, ki ima trenutno tri mesece zaostanka. Ta zaostanek po besedah pomočnika generalnega direktorja UKC Ljubljana, Jureta Dolinarja, otežuje načrtovano selitev pacientov in s tem začetek gradnje infekcijske klinike, še navaja 24ur.

Poleg teh izzivov je potrebno izvesti dodatna dela, kot sta gradnja predora do gastroenterološke klinike in postavitev transformatorske postaje. Slednje dodatno prispeva k zaskrbljenosti glede izpolnjevanja časovnih rokov za pridobitev evropskih sredstev. Ministrstvo za zdravje opozarja, da morebitne spremembe odločitev s strani UKC med projektom lahko dodatno komplicirajo situacijo.

Časovni pritisk

Gradnjo nove infekcijske klinike zvaja Kolektor Koling, dokončana pa mora biti do konca junija 2026. Tako se bi namreč izognili izgubi 70 milijonov evrov evropskih sredstev. Po navajanju 24ur, nekdanja predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc opozarja na nujnost porabe teh sredstev. Lejko namreč dvomi v zmožnost države, da lahko takšne zneske zavrže brez posledic.

Kljub pozivom UKC k ukrepanju, Ministrstvo za zdravje trdi, da je UKC tisti, ki je spremenil odločitev, ki je privedla do potrebe po gradnji predora in prestavitvi transformatorske postaje. Za te dodatne projekte je potrebno izdelati posebno projektno dokumentacijo in pridobiti gradbena dovoljenja, pri čemer so postopki že v teku.