Po napadu brezpilotnimi letali del rafinerije v Rusiji zajel požar

Po napadu z brezpilotnimi letali je zagorel del tovarne rafinerije nafte v južni Rusiji, poroča ruska državna tiskovna agencija Tass, ki se je pri poročanju sklicevala na lokalne službe za nujno pomoč. Tass navaja, da se je incident zgodil v rafineriji Ilsky blizu črnomorskega pristanišča Novorosijsk. Navajajo, da je zagorel rezervoar za gorivo, podrobnosti niso navedli.

Junija lani je rafinerija nafte Novoshakhtinsk v ruski regiji Rostov, ki meji na Ukrajino, potem ko sta dva brezpilotna letala napadla njene objekte, prekinila obratovanje. 

Zelenski v četrtek na obisku na Nizozemskem

Nizozemska vlada je sporočila, da bo ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v četrtek obiskal državo. Zelenski bo imel govor v Haagu. V vabilu nizozemsko zunanje ministrstvo navaja, da od Zelenskega pričakuje govor z naslovom “Ni miru brez pravice za Ukrajino”.

Zelenski je bil v Helsinkih v sredo. To bi bil prvi presenetljivi obisk Ukrajinskega predsednika na Nizozemskem, ki je bil od začetka ruske invazije leta 2022 zunaj države le nekajkrat.

Prigožin: Ukrajinska protiofenziva v teku

Jevgenij Prigožin, vodja ruske vojaške skupine plačancev Wagner, je dejal, da verjame, da se je obljubljena ukrajinska protiofenziva že začela. Njegove sile opažajo povečano aktivnost na fronti. V zvočnem sporočilu, ki ga je na družbenih omrežjih objavila njegova tiskovna služba, je Prigožin dejal, da se bo “aktivna faza” protiofenzive začela v prihodnjih dneh.

Vlada v Kijevu že dolgo obljublja protiofenzivo, s katero bi začela prevzemati nazaj ozemlje na vzhodu države, ki si ga je Rusija priključila po invaziji februarja 2022. “Menim, da se je napredovanje ukrajinske vojske že začelo. Vidimo največjo možno aktivnost tako na obodu kot znotraj frontnih črt,” je dejal Prigožin.

“Zato verjamem, da se je vse že začelo. In verjamem, da bo v zelo bližnji prihodnosti vse skupaj prešlo v aktivno fazo. Lahko je vprašanje dni.” Prigožin je pozneje povedal, da so njegove sile napredovale 230 metrov v bojih, ki so zajeli mesto Bakhmut na vzhodu Ukrajine. Uničeno mesto, kjer je nekoč živelo 70.000 ljudi, je bilo oblegano skoraj 10 mesecev.

Reuters poročil z bojišča ni mogel preveriti. Ponovil je tudi svojo pritožbo, da Moskva ignorira njegove prošnje, naj poveča svoje zaloge granat. “Ministrstvo za obrambo nam ni dostavilo topniškega streliva in imamo sredstva le za nekaj dni,” je dejal Prigožin in dodal, da Moskva zanemarja vse zahteve Wagnerja.

vir Foto: Pixabay

Objava Po napadu brezpilotnimi letali del rafinerije v Rusiji zajel požar je bila najprej objavljena na Portal24.