Evropska komisija proti korupciji predlaga strožje ukrepe

Evropska komisija proti korupciji predlaga strožje ukrepe. V okviru nove direktive bi glede boja proti korupciji na ravni celotne Evropske unije poenotili pravila in zaostrili kazni.

Podkupovanje in prejemanje podkupnin, poneverba, trgovanje z vplivom, zloraba položaja in nezakonito bogatenje, vse to so težave, ki pestijo EU. Evropska komisija predlaga, da bi na ravni sedemindvajseterice razširili in poenotili kazniva dejanja, ki se preganjajo kot korupcijo.

Evropska komisarka Vera Jourova je ob tem dejala: “Korupcija je kot rak, ki ga je treba preprečevati, a če je preprečevanje neučinkovito, potrebujemo zdravljenje. Žal nimamo čudežnega zdravila proti korupciji, a moramo narediti več, saj korupcija ubija našo demokracijo in zaupanje ljudi v demokratične ustanove.”

Zvišali in poenotili bi tudi kazni za kazniva dejanja korupcije ter okrepili preiskavo in pregon. Dovolj časa za preiskavo in pregon bi morala omogočiti tudi pravila glede zastaralnih rokov.

S posebnim predlogom, ki ga je predstavil vodja evropskega diplomatskega aparata Josep Borrell, bi Bruselj okrepil tudi boj proti korupciji po svet. Proti vpletenim v korupcijo bi bilo namreč mogoče uvesti sankcije. O vsakem takšnem primeru bi posebej odločale države članice.

Jourova je napovedala, da bo maja predstavila dolgo pričakovani predlog vzpostavitve posebnega etičnega organa za vse ustanove Evropske unije. Slednji bi usklajeval pravila glede integritete, preglednosti in preprečevanja korupcije v evropskem aparatu.

Zahteve po takšnem organu so postale še glasnejše po izbruhu afere Katargate. Afera je namreč razkrila, da sta si Katar in Maroko s podkupovanjem poslancev kupovala vpliv v evropskem parlamentu.

vir Foto: Wikimedia

Objava Evropska komisija proti korupciji predlaga strožje ukrepe je bila najprej objavljena na Portal24.