Iranke brez hidžaba bodo namesto moralne policije lovile nadzorne kamere

Iranke brez hidžaba bodo namesto moralne policije lovile nadzorne kamere. Da bi se izognili ponovnemu razplamtevanju najhujših političnih nemirov v zadnjih nekaj letih, so se oblasti v Iranu obrnile na nove taktike za kaznovanje žensk, ki nočejo nositi obveznega hidžaba.

Metode, ki so uvedene po protivladnih protestih po vsej državi lani, so kombinacija uporabe nadzornih kamer in odrekanja različnih storitev prestopnicam.

Zamenjali bi moralno policijo, katere dejavnosti so bile v središču večmesečnih nemirov.

“Ne bojimo se groženj režima, hočemo svobodo”

Še vedno je treba videti, ali bodo ukrepi vplivali na tiste, ki nasprotujejo nošenju hidžaba. A bi lahko poslabšali gospodarske pritiske, če bi povzročili zaprtje podjetij, so povedali iranski aktivisti.

“Hoditi po ulici brez pokrivala je moj način ohranjanja revolucije pri življenju,” je povedala 31-letna Roya iz severnega mesta Rašt. Roya je bila aretirana med protesti novembra in tri mesece zaprta.

“Ne bojimo se grožnje režima. Hočemo svobodo. Ta pot se bo nadaljevala, dokler ne bomo povrnili svoje zemlje od verskih voditeljev. Kaj je najslabši možni scenarij, če hodim po ulici brez hidžaba? Aretacija? Vseeno mi je,” je rekla srednješolka Maryam iz Irana iz mesta Kermanshah na zahodu.

Moralna policija je desetletja v kombiju patruljirala po Iranu

Moralna policija, ki je v kombijih patruljirala po javnih prostorih je bila več desetletij agresivna do žensk, ki niso hotele nositi hidžaba. Moško-ženska posadka teh vozil je iskala “neislamsko obleko in vedenje”.

Toda takšni kombiji so večinoma izginili z mestnih ulic, so prebivalci povedali za Reuters. Protesti so iranske klerikalne voditelje izpostavili največji politični krizi po islamski revoluciji leta 1979.

Iranski uradniki so tudi povedali, da moralne policijske patrulje ne bodo več izvajale kampanj proti ženskam, ki ne spoštujejo kodeksa oblačenja.

vir Foto: Pexels

Objava Iranke brez hidžaba bodo, namesto moralne policije, lovile nadzorne kamere je bila najprej objavljena na Portal24.