Plin v Evropi najceneje v zadnjih 18 mesecih

Cene zemeljskega plina so danes v Evropi padle na najnižjo raven od poletja 2021, kar odraža šibkejše povpraševanje zaradi mile zime in polnih skladišč.

Veleprodajna cena plina, merjena z referenčno terminsko pogodbo na nizozemski platformi TTF, se je prvič po avgustu 2021 spustila pod 50 evrov za megavatno uro. Z megavatno uro so popoldne trgovali po ceni 49,29 evra.

Konec avgusta lani je zaradi krize v dobavi ruskega plina presegla 300 evrov.

Evropske vlade so pohitele s polnjenjem skladišč pred zimo in državljane pozvale k varčevanju. Številna podjetja so zaradi zmanjšanja porabe ustavila proizvodnjo. Povpraševanje po ogrevanju je bilo zaradi mile zime umirjeno, zato so zaloge ostale na visoki ravni.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Goldman Sachs za letos od FED-a pričakuje še tri dvige obrestnih mer

Goldman Sachs je sporočil, da pričakuje, da bo Ameriška centralna banka (FED) obrestne mere za četrtino odstotne točke letos dvignila še trikrat. Podatki ta teden so namreč pokazali na vztrajno inflacijo in odpornost na trgu dela.

Glede na četrtkove podatke so se cene pri proizvajalcih januarja pospešile z največjo stopnjo v sedmih mesecih. Poročilo ameriškega Ministrstva za delo je pokazalo, da se je število Američanov, ki so vložili nove zahtevke za nadomestila za brezposelnost, prejšnji teden nepričakovano zmanjšalo…več tukaj.