Nemški uvoznik plina Uniper lani izgubil 19 milijard evrov

Nemški uvoznik plina Uniper je potrdil, da je leto 2022 zaključil s čisto izgubo in sicer v višini 19,1 milijarde evrov. Izguba odraža velike stroške zamenjave ruskega plina z nakupi na fizičnem trgu.

Čista izguba vključuje približno 13,2 milijarde evrov stroškov nabave nadomestnega plina in približno 5,9 milijarde evrov pričakovanih izgub, ki jih bo nabava povzročila v prihodnjem obdobju. Na lanske rezultate je pomembno vplival nedobavljeni ruski plin, so poudarili v Uniperju.

“Breme stroškov nabave nadomestnega plina je naše podjetje postavilo v izjemno težek položaj, ki smo ga rešili s podporo države. Uniper je močno podjetje, ki je uspešno prebrodilo najtežje leto v svoji zgodovini,” je povedal direktor Klaus-Dieter Maubach.

Družba razporeja in odpisuje 3,1 milijarde evrov sredstev, vključno z milijardo evrov posojila za uničeni plinovod Severni tok 2. Pri razporeditvi je tudi 4,4 milijarde evrov izgube iz bilance ruske hčerinske družbe Unipro.   

Dodatne težave je povzročila prekinitev dobav utekočinjenega plina iz ZDA zaradi poškodbe infrastrukture dobavitelja Freeport, so sporočili iz nemške družbe. Nemška vlada je Uniper lani, da bi zagotovila oskrbo s plinom s približno 34,5 milijarde evrov pomoči, nacionalizirala. 

vir Foto: Pixabay

Ne spreglejte…

ECB: dvig obrestnih mer za 50 bazičnih točk v marcu je sklenjena zadeva, za maj in junij še nedoločeno

Evropska centralna banka (ECB) bo obrestno mero za depozite, dvignila vsaj še dvakrat. Terminalsko obrestno mero bo tako v drugem četrtletju povišala na 3,25 odstotka. Velika večina ekonomistov, ki jih je anketiral Reuters meni, da je tveganje še višje.

Predsednica ECB Christine Lagarde je na tiskovni konferenci dejala, da bo Centralna banka v območju evra k obrestni meri za depozite dodala 50 bazičnih točk… več tukaj.