Polenta pripravljena na ta način je boljša od pizze!

Polenta po receptu z Instagram profila chefa Yotama Ottolenghija  je prava mojstrovina. Spominja na različico pice, tako pripravljena polenta je zagotovo nekaj povsem drugega.

Namesto paradižnikove omake uporabite bešamel na osnovi masla, moke in mleka, nato dodajte paradižnik in feta sir. To je idealen recept, da porabite še zadnje sladke češnjeve paradižnike, ki se bodo odlično podali k slani feti in hrustljavi podlagi iz polente. Poleg tega lahko tako pripravljen paradižnik postrežete še kako drugače, na primer s testeninami, v solati ali potresenega po humusu.

Priprava te jedi vam ne bo vzela preveč časa, zato je vsekakor dobra izbira.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  • 80 g nesoljenega masla
  • 50 g navadne moke
  • 750 ml polnomastnega mleka
  • 4 stroki česna, olupljeni in strti
  • 200 g polente za hitro kuhanje
  • 65 g pecorino romano, grobo naribanega
  • 180 g grške fete, grobo zdrobljene
  • 5 g vejic origana (poskusite uporabiti mehkejše vejice)

Za’atar paradižnik:

  • 400 g datterini ali češnjevi paradižniki
  • 120 ml oljčnega olja
  • 11⁄2 žlice balzamičnega kisa
  • 2 olupljena in zdrobljena stroka česna
  • 2 žlici ZA’ATAR
  • 1⁄2 žličke železnega sladkorja
  • 5 g peteršilja, grobo sesekljanega
  • 5 g origanovih listov, grobo sesekljane
  • soli in črnega popra

Postopek priprave

Najprej pripravite paradižnik. Paradižnik dajte v plitvo posodo s pokrovom, dodajte česen in olivno olje. Dodajte malo balzamičnega kisa, približno žlico in pol. Solite in poprajte, premešajte in dajte v pečico na 150 stopinj ter pokrito pečemo približno 45 minut.

Nato naredite bešamel tako, da raztopite maslo in nato dodate moko. Zmešajte, da nastane pasta in med stalnim mešanjem dodajte toplo mleko. Kuhajte približno pet minut in pazite, da ni grudic. Potrebujete gostejši bešamel, s katerim boste nato premazali polento.

Dodajte česen, sol in poper. Omako odstavite z ognja in pokrijte s papirjem za peko, da se na vrhu ne naredi skorjica.

Instant polento skuhajte v mleku, malo vode in maslu, ki ste ga posolili. Med stalnim mešanjem kuhajte približno tri minute. Na koncu dodajte še malo masla in nariban pecorino ali parmezan. Odstranite z ognja. Polento na hitro prestavite na peki papir, raztegnite z lopatko v želeno obliko.

Dodajte bešamel, potresite s feta sirom in dodamo vejice origana.

Pecit na 230 stopinjah približno 20 do 25 minut.

Medtem, ko se polenta peče, odstranite paradižnik. Dodajte malo sladkorja in za’atar začimbo. Paradižnik pustite, da se ohladi. Na koncu dodajte še peteršilj in origano.

Polento vzemite iz pečice, potresite s paradižnikom in oljem, v katerem ste jo pekli, ter še toplo postrezite.

Dober tek!

Foto: Bina Saijapal Pinterest

Ne spreglejte…

Polenta z gobami in zelišči

Polenta z gobami in zelišči je slasten in preprost obrok. Pri jedi upoštevajte, da sta na voljo dve vrsti polente (ali koruzne moke) – hitra ali instant različica in tradicionalna, počasi kuhajoča se. Za večino namenov se mi zdi hitra polenta dovolj dobra. Za to jed lahko uporabite enega ali drugega. Iz navedenih količin boste dobili dva obroka… več tukaj.