Paret-Peintre zmagal v četrti etapi Giro d’Italia

Aurelien Paret-Peintre, kolesar ekipe AG2R Citroen, je zmagal na 4. etapi Gira d’Italia. Majico maglia rosa je prevzel Andreas Leknessund.

Etapa se je začela z veliko vznemirjenja in napetosti. Skupina sedmih kolesarjev, v kateri sta bila Paret-Peintre in Leknessund iz ekipe DSM, je na 79. kilometru oblikovala pobeg in na 175-kilometrski poti od Venosa do Lago Laceno pridobila več kot pet minut prednosti.

Paret-Peintre in Leknessund sta združila moči in na strmem vzponu blizu ciljne črte spretno prehitela zasledovalce ter brez težav končala dirko. Medtem je Toms Skujins za tretje mesto tesno prehitel Vincenza Albaneseja.

Paret-Peintre je izjavil, da je njegov glavni cilj letos Giro in da je za to etapo veliko treniral. Kolesarji so se zavedali, da je bil dan primeren za pobeg, zato so si prizadevali za etapno zmago. Paret-Peintre je do konca sodeloval z Leknessundom in Leknessund je osvojil maglia rosa, s čimer so bili vsi zadovoljni.

Leknessund na prvo mesto

Po vzponu Leknessunda na prvo mesto se je spremenila tudi skupna razvrstitev: Norvežan ima zdaj 28 sekund prednosti pred Evenepoelom, tretji pa je Francoz Paret-Peintre.

Pričakovati je bilo, da bosta Evenepoel in njegova ekipa Soudal-Quick-Step predala majico, zato bosta potrpežljiva, medtem ko Belgijec ostaja glavni kandidat za skupno zmago.

Leknessund je povedal:

“Moj prvotni cilj je bil zmagati v etapah. To je bil tudi današnji cilj, vendar sem spoznal, da je mogoče prevzeti rožnato majico. Odpravil sem se na etapo in vedel, da je rožnata barva na dosegu roke. Kljub bolečinam v nogah je nositi rožnato majico izjemen občutek.”

Leknessund je priznal, da je šele drugi Norvežan, ki mu je uspel ta podvig, prvi je bil Knut Knudsen, vendar je navdušen nad prestižem rožnate majice in nad tem, kako je ta vplivala na pretekle dni. Danes je nepozaben dan v njegovi karieri.

Portugalec Joao Almeida in slovenski predstavnik Primož Roglič sta trenutno na četrtem in petem mestu. Prihajajoča peta etapa, ki bo potekala v sredo, bo zahtevna 171 km dolga proga od Atripalde do Salerna. Na njej bo več vzponov, nato pa se bo končala na ravnem odseku.

Vir Foto: Wikimedia (fotografija je simbolna)