Optimističen začetek tedna za azijske delnice zaradi poročila o inflaciji v ZDA

Azijske delnice so se v ponedeljek zvišale, saj vlagatelji ta teden pričakujejo kup pomembnih gospodarskih podatkov, ki bo dosegel vrhunec s ključnim poročilom o inflaciji v ZDA. Poročilo bi lahko pripravilo temelje za znižanje obrestnih mer v ZDA, čeprav ne takoj.

Trgovanje je bilo zaradi praznikov v Združenih državah in Združenem kraljestvu šibko, a vlagatelji so osredotočeni na petkove podatke o osnovnih izdatkih za osebno potrošnjo (PCE), ki so glavno merilo inflacije za Federal Reserve. Napovedi kažejo na 0,3 odstotno rast v aprilu, kar bi ohranilo letno stopnjo pri 2,8 odstotka, s tveganji na negativni strani.

Analitiki pri TD Securities pričakujejo, da bo osnovni PCE indeks napredoval za 0,22 odstotka mesečno, kar je manj kot marca. Pričakujejo tudi 0,23 odstotno mesečno rast glavnega indeksa, medtem ko naj bi super jedro upadlo na 0,26 odstotka.

V petek bodo objavljeni tudi podatki o inflaciji v evrskem območju, kjer se pričakuje stopnja 2,5 odstotka. To naj ne bi preprečilo Evropski centralni banki, da naslednji teden zniža obrestne mere. Politika ECB se bo verjetno znižala na 3,75 odstotka šestega junija.

Kanadska in japonska banka

Kanadska centralna banka bi lahko prav tako popustila naslednji teden, medtem ko bo Federal Reserve svojo prvo potezo izvedel septembra. Ta teden bo govorilo vsaj osem uradnikov FED-a, vključno z vplivnim vodjem newyorške centralne banke Johnom Williamsom.

Vodja japonske centralne banke (BOJ) je dejal, da bodo previdno nadaljevali z okviri ciljanja na inflacijo, saj so izzivi za Japonsko “edinstveno težki” po letih zelo lahke monetarne politike. BOJ ima svoj politični sestanek 14. junija, obstaja pa možnost, da znova zviša obrestne mere.

Možnosti nižjih stroškov izposojanja po svetu so pozitivno vplivale na delnice in surovine, čeprav so se številni trgi prejšnji teden soočili z merjenjem dobička. MSCI indeks se je dvignil za 0,4 odstotka, tajvanske delnice so dosegle rekordno vrednost, medtem ko se je japonski Nikkei zvišal za 0,3 odstotka.

Kitajski modri žetoni so pridobili 0,2 odstotka, s ključnimi podatki o proizvodnji in storitvah, ki bodo objavljeni v petek. Terminske pogodbe EUROSTOXX 50 so se znižale za 0,1 odstotka, enako terminske pogodbe FTSE. Terminske pogodbe na S&P 500 in Nasdaq so prav tako padle za 0,1 odstotka.

Na valutnih trgih je bil fokus na japonskem jenu, ki je dosegel 156,78 za dolar, blizu nedavnega vrha 160,245. Japonska je obnovila prizadevanja za boj proti padcu jena na srečanju finančnih voditeljev G7.

Evro je bil stabilen pri 1,0845 dolarja, medtem ko se je zlato držalo pri 2.340 dolarjev za unčo. Cene nafte so ostale blizu štirimesečnih najnižjih vrednosti zaradi zaskrbljenosti glede povpraševanja. Nafta Brent se je podražila na 82,30 dolarja za sod, ameriška nafta pa na 77,95 dolarja za sod.

[Foto: Reuters]; Portal24; Foto: Pixabay