Svetovni trgi: Padec cen nafte za več kot 2 odstotka

Na svetovnih trgih so cene nafte prejšnji teden padle za več kot 2 odstotka, kar je posledica bojazni, da bi ameriški FED in druge centralne banke po svetu lahko obdržale obrestne mere na povišanih ravneh dlje od pričakovanj.

Na londonskem trgu se je sod prejšnji teden pocenil za 2,1 odstotka, na 82,12 dolarja, medtem ko je na ameriškem trgu cena padla za 2,8 odstotka, na 77,72 dolarja.

Višji stroški zadolževanja upočasnjujejo gospodarsko aktivnost

Trgovci so zaskrbljeni, da bi ameriška centralna banka lahko ohranila obrestne mere višje dlje od pričakovanj, saj novi makroekonomski podatki kažejo na vztrajno povišane inflacijske pritiske in močan trg dela v ZDA. Posledično so se zmanjšali obeti za znižanje obrestnih mer Feda v septembru.

Podobno so se zmanjšale tudi možnosti za znižanje obrestnih mer v Veliki Britaniji, saj se je inflacija aprila povečala bolj od pričakovanj. Višji stroški zadolževanja upočasnjujejo gospodarsko aktivnost in s tem povpraševanje po energentih.

Krepitev povpraševanja po bencinu v ZDA pred prazničnim vikendom

Kljub padcu cen nafte so cene podprli znaki krepitve povpraševanja po bencinu v ZDA pred prazničnim vikendom. Dan spomina v ponedeljek označuje začetek sezone potovanj v ZDA, kar je povzročilo, da je povpraševanje po bencinu doseglo najvišjo raven od novembra prejšnji teden, je sporočilo ministrstvo za energijo.

Analitiki ANZ so v svojem poročilu zapisali, da ameriški vozniki predstavljajo približno desetino svetovnega povpraševanja po nafti, prihajajoča vozna sezona pa je steber njegovega okrevanja.

Trgovci zdaj pozorno spremljajo srečanje vrhunskih proizvajalcev iz Organizacije držav izvoznic nafte (OPEC) in skupine njenih zaveznikov, kjer naj bi se odločalo o proizvodnji. OPEC+ trenutno zmanjšuje zaloge za 2,2 milijona sodčkov na dan, da bi stabiliziral cene, večina analitikov pa pričakuje, da se bodo ta zmanjšanja proizvodnje nadaljevala vsaj do konca septembra.

Nafta se je od začetka leta na londonskem trgu podražila za okoli 6 odstotkov, na ameriškem trgu pa za okoli 7 odstotkov, predvsem zaradi geopolitičnih napetosti na Bližnjem vzhodu.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pexels