freepick

OPEC: Povpraševanje po nafti bi lahko poleti oslabelo

Po ocenah Organizacije držav izvoznic nafte (OPEC) bi lahko poleti, povpraševanje po nafti zaradi oslabitve ameriškega gospodarstva pod pritiskom zvišanih obrestnih mer in nenehne šibke ponudbe kitajskih rafinerij, oslabelo.

Nekatere članice OPEC in njene zaveznice, vključno z Rusijo, so sporočile, da bodo od maja do konca leta zmanjšale proizvodnjo za dodatnih 1,66 milijona sodov na dan. Navajajo, da gre za “preventivni ukrep”, ki naj bi stabiliziral trg.

Nekateri delegati OPEC so za Reuters povedali, da ne poznajo natančnih razlogov za znižanje.

OPEC je razloge orisal v analizi obetov za trg čez poletje, ki je bila objavljena v okviru mesečnega poročila. OPEC ugotavlja, da so se zaloge nafte po dostopnih podatkih povečale in da se svetovno gospodarstvo sooča s številnimi izzivi.

“Komercialne zaloge OECD so se v zadnjih mesecih povečale. Ponudba izvedenih finančnih instrumentov pa ni tako omejena, kot je bila pred letom dni,” so sporočili iz OPEC.

Dodali so, da bi običajni sezonski val povpraševanja v ZDA poleti lahko upočasnila morebitna oslabitev gospodarstva zaradi dviga obrestnih mer, odpiranje Kitajske po odpravi covidnih ukrepov pa še ni prineslo v povečanih nakupih rafinerij.

“Treba je opozoriti, da potencialni izzivi za rast svetovnega gospodarstva vključujejo visoko inflacijo, zaostrovanje denarne politike, nestabilnost finančnih trgov in visoke ravni državnega, korporativnega in zasebnega dolga,” so sporočili.

Pri tem so potrdili, da letos pričakujejo rast povpraševanja po nafti za 2,32 milijona sodčkov na dan oziroma 2,3 odstotka, s čimer so le nekoliko zvišali oceno za Kitajsko.

Potrdili so tudi, da letos pričakujejo 2,6-odstotno rast svetovnega gospodarstva in opozorili na potencialna tveganja, ki bi lahko upočasnila aktivnost. Ugotavljajo tudi, da je imelo prelivanje zaradi propada več bank v ZDA le omejen vpliv na gospodarstvo.

vir Foto: Unsplash