Dolar peti teden zapored oslabel, evro nad 1,10 dolarja

Vrednost dolarja na svetovnih trgih se je glede na košarico valut tudi prejšnji teden znižala, že petič zapored. Evro pa se je pri tem prvič po letu dni prebil nad 1,10 dolarja.

Indeks dolarja, ki prikazuje gibanje vrednosti ameriškega tečaja glede na ostalih šest najpomembnejših svetovnih valut, je prejšnji teden zdrsnil za 0,5 odstotka, na 101,55 točke.

Ob tem je dolar glede na evropsko valuto oslabel za 0,8 odstotka, tako da je cena evra konec tedna znašala 1,0995 dolarja.

Tečaj dolarja glede na japonsko valuto se je zvišal za 1,2 odstotka na 133,80 jena.

Zakaj je indeks dolarja še oslabel?

Indeks dolarja je oslabel tudi prejšnji teden. Vlagatelji namreč menijo, da se cikel zviševanja obrestnih mer ameriške centralne banke bliža koncu.

Podatki prejšnji teden so pokazali, da se je rast cen življenjskih potrebščin marca upočasnila bolj od pričakovanj. In sicer s 6 na 5 odstotkov na letni ravni. Cene pri proizvajalcih pa so se v istem mesecu na mesečni ravni znižale za 0,5 odstotka.

Ti podatki kažejo, da zaostrovanje denarne politike ameriške centralne banke daje rezultate. Inflacija se torej umirja, trg dela ter s tem pritisk na potrošnjo in rast plač ohlaja.

In to pomeni, da bi lahko Fed kmalu končal cikel zaostrovanja denarne politike.

Zaradi tega je sredi tedna indeks dolarja zdrsnil le na 100,78 točke, najnižjo raven po aprilu lani.

Je pa v petek povrnila del izgube. Zadnji makroekonomski podatki so namreč podprli tezo, da bo FED ponovno dvignil ključne obrestne mere.

Tako zdaj na denarnem trgu ocenjujejo, da obstaja 74-odstotna verjetnost, da bo FED na majskem zasedanju zvišal ključne obrestne mere še za 0,25 odstotne točke.

Mnogi verjamejo, da bo FED na tej seji končal cikel rasti cene denarja, vse več pa je tudi tistih, ki pričakujejo znižanje obrestnih mer konec letošnjega leta.

Tečaj evra nad 1,10 dolarja

Evro se je prejšnji teden v primerjavi z dolarjem okrepil že sedmi teden zapored, tako da je njegov tečaj v nekem trenutku poskočil na 1,1075 dolarja, kar je najvišja vrednost v letu dni. V petek je sicer spet zdrsnil pod 1,10 dolarja.

Krepitev evra je posledica pričakovanj, da bo Evropska centralna banka še naprej zviševala ključne obrestne mere za zatiranje inflacije in tako zmanjšala razliko med obrestnimi merami v ZDA in evroobmočju.

vir Foto: Pexels