Cene nafte padle na 72 dolarjev, vlagatelji se bojijo recesije

Cene nafte so se danes na mednarodnih trgih, pod pritiskom bojazni, da bi lahko tveganja v svetovnem bančnem sektorju in morebitni dvig obrestnih mer v ZDA sprožili recesijo, ki bi zmanjšala povpraševanje, znižale proti 72 dolarjem.

Na londonskem trgu je bila cena soda z majskim dobavnim rokom okoli poldneva za 87 centov nižja kot ob zaključku trgovanja konec minulega tedna. Znašala je 72,10 dolarja. Prejšnji petek je zaključil trgovanje z izgubo 1,73 dolarja.

Na ameriškem trgu je bilo treba za sod z dobavnimi roki v aprilu danes trgovati 85 centov nižje, pri 65,89 dolarja. Prejšnji petek je trgovanje zaključil z izgubo 1,61 dolarja. Danes se je bolj aktivno trgovalo s sodi z dobavnim rokom v maju, katerih cena je zdrsnila na 66,11 dolarja.

Delnice in obveznice bank so znova oslabele

Trge je konec minulega tedna pretresla poglabljanje krize v bančnem sektorju v ZDA in Švici. Vlagatelji se bojijo, da bi lahko kriza potisnila gospodarstvo v recesijo, kar bi pomenilo manjše povpraševanje po nafti.

Švicarski regulatorji so konec tedna posredovali pri dogovoru, po katerem bi Credit Suisse v težavah prevzela svojega večjega domačega tekmeca UBS. S to potezo bi zagotovila likvidnost in zaščitila švicarski finančni sistem.

V nedeljo so centralne banke večjih gospodarstev, vključno z ameriškim Fedom, Evropsko centralno banko (ECB), britansko Bank of England, švicarsko, kanadsko in japonsko centralno banko, sporočile, da bodo povečale likvidnostno podporo z mehanizmi valutnih zamenjav.

Kljub temu so delnice in obveznice bank danes znova oslabele, kar nakazuje, da zaupanje vlagateljev še ni povrnjeno.

Pričakovanje dviga obrestnih mer v ZDA

“Trg se je osredotočil na trenutna nihanja v bančnem sektorju in morebitno odločitev FED, da nadaljuje z zviševanjem obrestnih mer,” je dejal Baden Moore iz National Australian Bank.

Večina ekonomistov v anketi Reutersa pričakuje, da bo ameriška centralna banka kljub pretresom v sredo zvišala obrestne mere za četrtino odstotne točke. Nekateri voditelji podjetij pozivajo FED, naj ustavi zaostrovanje denarne politike. Obrestne mere pa naj zviša nekoliko kasneje.

Organizacija držav izvoznic nafte (OPEC) je poročala, da se je sod naftne košarice njenih članic v petek podražil za 36 centov. In sicer na 74,11 dolarja.

vir Foto: Pexels