Negotovost pred volitvami: Pogajanja o trajnostni zakonodaji v EU

Državam članicam, je bil razposlan nov osnutek zakona, ki poskuša rešiti prelomno trajnostno zakonodajo pred volitvami. Pogajalci iščejo zadnji kompromis o novih pravilih EU o dobavni verigi podjetij, saj nasprotovanje Italije in Nemčije ter volitve, ki se bližajo grozijo, da bodo razblinile upe glede okoljske zakonodaje.

Direktiva bloka o skrbnem pregledu trajnostnega razvoja podjetij (CSDDD) bi od podjetij zahtevala, da preverijo svoje dobavne verige glede slabih delovnih pogojev ali onesnaževanja. Slednje so preprečile velike države EU, ki jih vodi nemški finančni minister Christian Lindner. V dokumentu z dne 5. marca, s katerim se je seznanil Euronews, si belgijska vlada, ki trenutno predseduje skupini držav članic Sveta EU, prizadeva za obsežne spremembe, da bi odpravila njihove skrbi.

Belgijska vlada, trenutno predsedujoča skupini držav članic Sveta EU, je predstavila nov načrt za rešitev zastoja. Novi belgijski predlog prinaša spremembe v obsegu uporabe zakona, ki naj bi odpravile pomisleke nekaterih držav. Po novem bi zakon veljal le za podjetja z več kot 1000 zaposlenimi in 300 milijoni evrov svetovnega prometa, kar predstavlja dvojno povečanje prvotno določenih pragov.

Poleg tega nov predlog omejuje pravila o civilni odgovornosti, kar bi otežilo sindikatom ali aktivistom tožbo proti podjetjem zaradi kršitev. Predviden je tudi postopen pristop, ki bi manjšim podjetjem omogočil odlog izvajanja zakona za pet let.

“Predsedstvo meni, da je splošni predlagani kompromis uravnotežen in bi moral omogočiti dogovor o besedilu,” je zapisano v dokumentu, na katerega se pri poročanju sklicuje Euronews. Vendar pa se pričakujejo nadaljnji neuradni pogovori med državami članicami, saj si Belgija prizadeva najti pot do sklenitve sporazuma pred volitvami v Evropski parlament junija.

Razočarani odzivi

Vodilna zakonodajalka Lara Wolters je izrazila razočaranje nad zadnjimi poskusi vlad, da bi blokirale zakon, kar kaže na njihovo naklonjenost velikim podjetjem pred volivci. “Moja prednostna naloga je vsekakor, da to rešim pred volitvami,” je dejala novinarjem. Pri tem je poudarila potrebo po jasnih predlogih Sveta.

V luči tega so se danes zjutraj protestniki zbrali pred francoskim veleposlaništvom, da bi pritiskali na vlade za sprejetje trajnostne zakonodaje, pri čemer opozarjajo, da vlade ne igrajo pošteno v kampanji za zaščito okolja in človekovih pravic.

Alban Grosdidier iz Friends of the Earth je opozoril, da je za CSDDD in evropski skrbni pregled zelo malo časa. “Čas je, da se ti ministri nehajo igrati z življenji ljudi in nehajo vzdrževati status quo z dovoljevanjem zlorab podjetij,” je poudaril.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Freepik