Nikki Haley končuje predsedniško kampanjo

Nekdanja ameriška veleposlanica pri Združenih narodih, Nikki Haley bo v sredo prekinila svojo predsedniško kampanjo za leto 2024. Ta odločitev praktično zagotavlja, da bo Donald Trump pridobil republikansko nominacijo in se v novembrskih volitvah ponovno soočil z demokratskim predsednikom Joe Bidenom.

Vir, seznanjen z Haleyjinimi načrti, je razkril, da bo imela Haley ob 10. uri po lokalnem času govor, v katerem bo govorila o svoji prihodnosti na volitvah, navaja Reuters. Čeprav v tem govoru ne bo neposredno potrdila svoje podpore Trumpu, naj bi pozvala k pridobitvi podpore njenih privržencev, vključno z znatnim številom zmernih republikancev in neodvisnih volivcev.

Njena odločitev o končanju kampanje sledi supertorku, kjer je Trump v 14 od 15 republikanskih preliminarnih volitvah za nominacijo močno premagal Haley. Kljub temu, da je Haley vztrajala dlje kot kateri koli drug republikanski izzivalec Trumpa, nikoli ni resno ogrozila njegovega močnega oprijema na bazo stranke.

Prihajajoče predsedniške volitve, ki bodo ponovno pomerile 77-letnega Trumpa proti 81-letnemu Bidnu, predstavljajo prvo ponovljeno predsedniško tekmovanje v ZDA po letu 1956. Javnomnenjske raziskave kažejo, da imata tako Biden kot Trump nizko podporo med volivci, kar obeta močno politično polarizacijo v državi.

Biden je Trumpa označil za eksistencialno grožnjo demokratičnim načelom, medtem ko Trump nadaljuje z izpodbijanjem svojih lažnih trditev o zmagi leta 2020. Haley, stara 52 let, je pridobila podporo donatorjev z globokimi žepi, ki so upali, da jo bodo postavili kot močno protiutež Trumpu, še posebej po nizu izvrstnih nastopov na razpravah, ki jih je Trump preskočil.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Wikimedia/Gage Skidmore