Rdeče morje: V raketnem napadu Hutijev mrtvi trije mornarji

V raketnem napadu, ki so ga na trgovsko ladjo v Rdečem morju izvedli Hutiji, so bili ubiti trije mornarji. Po poročanju centralnega poveljstva Združenih držav Amerike (CENTCOM) prva poročana smrt, odkar je proiranska jemenska skupina začela napadati ladje na eni od najbolj prometnih trgovskih poti na svetu. Hutiji so prevzeli odgovornost za napad na grško ladjo pod zastavo Barbadosa, imenovano True Confidence. Ladja je zagorela približno 50 navtičnih milj od obale jemenskega pristanišča Aden.

Poleg smrtnih žrtev so bile v napadu poškodovane najmanj štiri člane posadke, na ladji pa je nastala znatna škoda. Pred tem so viri z ladje poročali, da so štirje mornarji po napadu utrpeli hude opekline, trije pa so bili pogrešani. Ladja, ki jo upravljajo grški operaterji, kljub požaru ostaja na vodi, vendar so informacije o statusu 20 članov posadke in treh oboroženih stražarjev na krovu nejasne. Posadka je sestavljena iz 15 Filipincev, štirih Vietnamcev, dveh Šrilančanov, Indijca in Nepalca.

Ladja ni povezana z ZDA

Ameriški obrambni uradniki so potrdili, da je bil iz ladje viden dim, in opazili so rešilni čoln v vodi blizu ladje. Britanska agencija za pomorske trgovske operacije (UKMTO) je sporočila, da je prejela poročilo o incidentu, ki se je zgodil 54 navtičnih milj jugozahodno od Adena, blizu vhoda v Rdeče morje. Agencija je dodala, da je posadka zapustila plovilo, ki “ni več pod ukazom”. Hutijevi napadi so del kampanje solidarnosti s Palestinci in so od novembra povzročali prekinitve v svetovnem pomorskem prometu, kar je prisililo podjetja k iskanju daljših in dražjih alternativnih poti okoli južne Afrike, povečalo pa je tudi stroške zavarovanja za sedemdnevna potovanja po tej ključni trgovski poti.

Ladja True Confidence je v lasti v Liberiji registrirane družbe True Confidence Shipping in jo upravlja grška družba Third January Maritime. Obe družbi sta v izjavi poudarili, da ladja ni povezana z Združenimi državami. Incident dodatno krepi regionalne napetosti in lahko privede do nadaljnjih maščevalnih napadov s strani Velike Britanije in Združenih držav proti Hutijem, hkrati pa povečuje pritisk za močnejšo vojaško akcijo v odziv na stalne grožnje pomorski varnosti.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: U.S. Central Command X