Facebook

Meta Marka Zuckerberga bo odpustila še 10.000 zaposlenih

Meta, matično podjetje Facebooka, je objavila, da bo zmanjšala število delovnih mest za dodatnih 10.000. Prav tako ne bo napolnila 5.000 odprtih delovnih mest zaradi zmanjšanja stroškov. Že novembra lani odpustila 11.000 delavcev, kar je približno 13 odstotkov celotne delovne sile v tistem času.

Meta in ostala tehnološka podjetja, so v zadnjih dveh letih intenzivno zaposlovala, vendar so v zadnjih mesecih začela odpuščati.

Padec dobička in prihodka

Meta je v začetku prejšnjega meseca poročala o padcu dobička in tretjem zaporednem četrtletnem padcu prihodkov. Zato bodo zmanjšali svojo ekipo za zaposlovanje in naredili reze v svojih tehnoloških in poslovnih skupinah konec aprila oz. maja.

“To bo težko in temu se ne moremo izogniti,” je povedal izvršni direktor Mark Zuckerberg in dodal: “To bo pomenilo slovo od talentiranih in strastnih kolegov, ki so bili del našega uspeha.”

Podjetje s sedežem v Menlo Parku v Kaliforniji je vložilo milijarde dolarjev, da bi ponovno usmerilo svojo pozornost na metaverzum. Februarja so sporočili, da sta upad spletnega oglaševanja in konkurenca tekmecev, kot je TikTok, vplivala na njihove rezultate.

Odpuščanje

“Ko sem letos govoril o učinkovitosti, sem rekel, da bo del našega dela vključeval odpuščanje delovnih mest – in to bo služilo izgradnji vitkejšega, bolj tehničnega podjetja ter izboljšanju naše poslovne uspešnosti, da bi omogočili dolgoročno vizijo,” je dejal Zuckerberg.

Nekatera vodilna tehnološka podjetja v ZDA zmanjšujejo svoje stroške tudi na drugih področjih. Ta podjetja iščejo načine za zmanjšanje stroškov, da bi izboljšala svoje poslovne rezultate. Medtem ko se osredotočajo na zmanjšanje stroškov, pa tudi iščejo načine za povečanje učinkovitosti.

Amazon je prekinil gradnjo drugega sedeža v Virginiji po največjem številu odpuščanj v zgodovini podjetja ter sprejel odločitev o prehodu na delo na daljavo.

Na začetku trgovanja so delnice podjetja Meta zvišale svojo vrednost za 6 odstotkov.

vir Foto: Pexels