Kako pozimi ukrotiti in ravnati z izbruhom luskavice?

Psoriaza, avtoimunska bolezen, predstavlja izziv za mnoge. Še posebej se težave z izbruhom pokažejo v zimskih mesecih, ko se počasno celjenje kože lahko še poslabša. Kako učinkovito upravljati z izbruh luskavice pozimi? Pogledali bomo, zakaj se luskavica poslabša v tem letnem času in kako se soočiti s simptomi te kožne bolezni.

Kaj je psoriaza?

Psoriaza je kožna bolezen, pri kateri se kožne celice nenadzorovano razmnožujejo, kar vodi do tvorbe luskastih oblog na koži. Avtoimunsko stanje pospeši proizvodnjo kožnih celic, ki se kopičijo na površini kože in tvorijo rdeče lise z belimi luskami. To je posledica nenormalnega cikla rasti kožnih celic, ki pri luskavici traja le 3 do 4 dni, namesto običajnih 28 do 30 dni.

Simptomi luskavice:

  • Rdeči madeži na koži z belimi ali srebrnkastimi oblogami.
  • Suha, razpokana in luskasta koža.
  • Srbenje na prizadetih predelih.
  • Bolečina okoli madežev.

Vzroki luskavice:

Čeprav natančen vzrok luskavice ni popolnoma znan, ima pomembno vlogo imunski sistem in genetika. Celice T, bele krvne celice, pomotoma napadejo kožne celice, pospešujejo njihovo razmnoževanje in tvorbo luskastih oblog.

Zakaj se luskavica pozimi poslabša?

Luskavica, zaradi suhega zraka, najpogosteje izbruhne pozimi. Nizek nivo vlažnosti zraka povzroči izgubo vlage v koži, kar posledično vodi v suhost in luščenje kože. Poleg tega manjša izpostavljenost sončni svetlobi pozimi lahko sproži izbruhe. Problem je lahko tudi, ker ljudje običajno podaljšajo in pogosteje izpostavijo kožo vroči vodi pri tuširanju, kar dodatno izsuši kožo.

Nasveti za zdravljenje luskavice pozimi:

Redno vlaženje: Uporabljajte vlažilne kreme, ki vsebujejo ceramide, hialuronsko kislino, masla, glicerin ali vitamin E, da ohranjate vlažnost kože.

Izogibajte se dišavam: Uporabljajte vlažilna čistilna sredstva in izdelke za umivanje telesa brez dišav, da boste imeli težave s kožo, kot je luskavica, pod nadzorom.

Ritual po kopanju: Nanesite vlažilno kremo na vlažno kožo takoj po kopanju, da izboljšate absorpcijo.

Uporaba vlažilcev zraka: Vlažilci zraka v prostoru ohranjajo vlažno okolje, kar zmanjšuje možnost izbruha luskavice.

Nosite bombažna oblačila: Bombaž absorbira več znoja in manj verjetno povzroča draženje kože v primerjavi z drugimi tkaninami.

Zdrav življenjski slog: Pitje zadostne količine vode ohranja raven vlage v koži, kar lahko ublaži simptome luskavice. Prav tako pazite na prehrano in omejite vnos kofeina.

Upravljanje stresa: Stres lahko poslabša simptome luskavice, zato uporabite tehnike obvladovanja stresa, kot so meditacija in dihalne vaje.

Kljub izzivom, ki jih prinaša luskavica, je z ustrezno nego in prilagoditvijo življenjskega sloga mogoče obvladati simptome, še posebej v hladnejših mesecih. Sledite zgoraj navedenim nasvetom, da bi ohranili zdravo kožo in se izognili neprijetnim izbruhom luskavice.

vir ; Foto: Pixabay ; Portal24