Pred jutranjim umivanjem zob ne pijte kave, to so razlogi!

Britanski zobozdravnik dr. Daz Singh, je prišel do pomembnega odkritja, ki bi lahko spremenilo jutranje navade mnogih ljubiteljev kave. Raziskava ugotavlja, da je pitje kave pred jutranjim ščetkanjem zob ena izmed najslabših navad za ustno zdravje, saj lahko povzroči obarvanje zob, zadah in neugodno razmnoževanje bakterij.

Dr. Singh izpostavlja, da redno uživanje kave pred ustno higieno ni samo vprašanje estetike zaradi obarvanja zob, ampak gre tudi za vprašanje zdravja. Pigmenti v kavi se lahko infiltrirajo v strukturo sklenine. Slednje pa sčasoma vodi v spremembo barve in celo poškodbe zobne sklenine.

Poleg tega kava kot kisla pijača prispeva k kislinski eroziji zob. To je proces, ki ga še poslabša nočna aktivnost bakterij v ustni votlini, ki so že prisotne, ter dodatno vpliva na mehčanje sklenine. Ta erozija nato poveča občutljivost zob na obrabo in poškodbe, kar lahko ima dolgoročne negativne posledice za ustno zdravje.

Dr. Singh prav tako opozarja, da pitje kave pred ščetkanjem zob ustvarja idealne pogoje za rast bakterij, ki so odgovorne za nastanek biofilma in zobnih oblog. To ne le da vpliva na zdravje zob in dlesni, ampak lahko prispeva tudi k zadahu iz ust, znanemu kot halitoza. Po njegovih besedah kava s svojimi aromatičnimi spojinami morda začasno prikrije vonj, vendar ne odpravi osnovnih vzrokov za nastanek zadaha. Da bi se izognili tem težavam, dr. Singh priporoča vzdrževanje redne prakse ustne higiene, ki vključuje učinkovito ščetkanje zob in čiščenje jezika. Tako se lahko ohrani optimalna higiena in svežina ustne votline.

Njegovo poročilo, objavljeno v HuffPost, služi kot pomemben opomnik za vse, ki začnejo svoj dan s skodelico kave. Lahko bi bilo čas, da razmislite o spremembi vaše jutranje rutine in kavo pijete po jutranjem ščetkanju, ne pred njim, da zaščitite svoje zobe in ohranite njihovo zdravje.

Foto: Freepik

Portal24