Začetek zadnje pravne bitke Juliana Assangea proti izročitvi ZDA

Julian Assange, ustanovitelj WikiLeaksa, se bo v torek soočil z morebitno zadnjo pravno bitko v svojem 13-letnem prizadevanju, da bi se izognil izročitvi Združenim državam Amerike iz Velike Britanije. Ameriško tožilstvo obtožuje 52-letnega Assangea v 18-ih točkah, ki izhajajo iz objave obsežne količine zaupnih ameriških vojaških in diplomatskih dokumentov prek platforme WikiLeaks.

Tožilstvo trdi, da so objavljene informacije ogrozile življenja ameriških agentov in da za takšna dejanja ni opravičila. Po drugi strani številni podporniki vidijo Assangea kot junaka in novinarja, ki se sooča s sodnim pregonom zaradi razkrivanja ameriških grozodejstev in domnevnih vojnih zločinov.

Assangeova pravna saga se je začela leta 2010, nakar je preživel sedem let v azilu na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, preden je bil leta 2019 aretiran zaradi kršenja pogojev izpustitve. Od takrat je bil v visoko varovanem zaporu v jugovzhodnem Londonu, kjer se je tudi poročil.

Leta 2022 je Velika Britanija odobrila njegovo izročitev ZDA, čeprav je bila odločitev začasno ustavljena zaradi skrbi glede Assangeovega duševnega zdravja in potencialne nevarnosti samomora. Na dvodnevnem zaslišanju pred višjim sodiščem v Londonu bodo Assangeovi odvetniki poskušali izpodbijati odločitev o izročitvi, kar bi lahko predstavljalo njegovo zadnjo priložnost za preprečitev izročitve.

Assangeova obramba

Assangeova obramba bo temeljila na trditvah, da je njegov pregon politično motiviran in predstavlja nedopusten napad na svobodo govora. Njegova žena, Stella Assange, je prejšnji teden izrazila, da je ta bitka vprašanje življenja in smrti za njenega moža. Juliana Assangea podpirajo tudi različne organizacije in posamezniki, vključno z Amnesty International, Novinarji brez meja, medijskimi organizacijami, ki so sodelovale z WikiLeaksom, in avstralskimi politiki, med katerimi je tudi premier Anthony Albanese, ki je izrazil podporo vrnitvi Assangea v Avstralijo. Podporo je izkazal tudi papež Frančišek, ki je lani sprejel Assangeovo ženo.

V primeru uspeha na zadnjem sojenju se obeta popolno zaslišanje, ki bo Assangeov primer ponovno obravnavalo v celoti. V primeru poraza Assangea pred angleškimi sodišči mu kot zadnje upanje ostane le še Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP), kamor so se že vložili pritožbo. Stella Assange je napovedala, da bo, če bo potrebno, ESČP predložila izredni nalog, saj trdi, da njen mož ne bi preživel izročitve, opozarjajoč na njegovo slabšejoče zdravstveno stanje, tako fizično kot psihično.

Assangeov brat, Gabriel Shipton, je opozoril na resnost situacije, primerjajoč Juliana z ruskim opozicijskim aktivistom Aleksejem Navalnim, ki je umrl v zaporu. Izrazil je bojazen, da bi lahko Assange umrl v britanskem ali ameriškem zaporu.

WikiLeaks je pritegnil svetovno pozornost leta 2010 z objavo videoposnetka ameriške vojske, ki prikazuje napad helikopterjev Apache v Bagdadu leta 2007, v katerem so bili ubiti številni ljudje, vključno z dvema novinarjema Reutersa. Sledila je objava na tisoče tajnih dokumentov, ki so razkrivali kritike ZDA na račun svetovnih voditeljev, od Vladimirja Putina do članov saudske kraljeve družine.

[Vir: Hina]; Foto: Wikimedia/Espen Moe; Portal24