Ukrajinski premier  EU in Japonsko poziva k novim sankcijam proti Rusiji

Ukrajinski premier Denis Šmihal pozval Evropsko unijo in Japonsko, naj proti Rusiji uvedeta nove gospodarske sankcije. Poziv je sledil po tragični smrti ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega v oddaljenem ruskem zaporu. Smrt Navalnega je že povzročila zahteve po dodatnih sankcijah s strani Nemčije, Litve in Švedske, medtem ko je ameriški predsednik Joe Biden opozoril na morebitne posledice za Moskvo.

Premier Šmihal je na novinarski konferenci v Tokiu, kjer se je srečal s svojim japonskim kolegom Fumiom Kishido, poudaril potrebo po sankcijah, ki bi zajemale ekonomske, politične in individualne ukrepe. Obenem je izrazil upanje v podporo ameriškega kongresa paketu vojaške pomoči Ukrajini. Ukrajina namreč nujno potrebuje strelivo dolgega dosega za boj proti ruski agresiji.

“Borimo se za demokratične vrednote za ves demokratični svet. To je eksistencialna vojna demokracije proti avtokraciji,” je dejal. Rusija je v soboto sporočila, da je prevzela nadzor nad ukrajinskim mestom Avdivka. Avdivka je največja pridobitev, odkar je maja zavzela Bahmut, skoraj natanko dve leti od začetka Putinovega napada na Ukrajino.

Medtem ko se v ZDA nadaljuje razprava o paketu vojaške pomoči Ukrajini, vrednem 95,34 milijarde dolarjev, je Japonska že obljubila finančno podporo Ukrajini v višini več kot 10 milijard dolarjev, vendar pa zaradi politike neizvoza smrtonosnega orožja ni ponudila vojaške pomoči.

Premier Šmihal s svojim pozivom k sankcijam in mednarodni podpori ponovno poudarja pomen globalnega sodelovanja v obrambi demokratičnih vrednot in odpora proti agresiji.

Donald Trump se je odzval na smrt Alekseja Navalnega

Donald Trump, nekdanji ameriški predsednik, ki je bil med svojim mandatom znan po pohvalah ruskega predsednika Vladimirja Putina, prvič javno spregovoril o smrti ruskega disidenta Alekseja Navalnega. Trumpova izjava, objavljena na družbenih omrežjih, ni za smrt Navalnega nikogar neposredno obtožila. Izjava nekdanjega predsednika je zgolj osvetlila domnevne politične težave v Združenih državah Amerike… več tukaj.

[Vir: Hina]; Foto: Wikimedia/KMU