Izraelski ministri zavračajo idejo o palestinski državi

Izraelska vlada pod vodstvom premierja Benjamina Netanjahuja je v četrtek zavrnila idejo o ustanovitvi palestinske države, kljub poročilom, da Združene države Amerike spodbujajo načrte za njeno ustanovitev s podporo več arabskih držav. Stališče je bilo javno izraženo po objavi članka v Washington Postu, ki navaja, da ZDA sodelujejo z državami kot so Egipt, Jordanija, Združeni arabski emirati, Katar in Savdska Arabija na načrtu, ki predvideva ustanovitev palestinske države.

Finančni minister Bezalel Smotrich je izjavil, da Izrael nikoli ne bo pristal na načrt, ki bi Palestincem, po njegovih besedah odgovornim za “strašen pokol” nad Izraelci, dodelil državo z Jeruzalemom kot glavnim mestom. Smotrich in drugi visoki uradniki, vključno z ministrom za nacionalno varnost Itamarjem Ben-Gvirjem, ministrom za diasporo Amichaijem Chiklijem, ministrom za izobraževanje Yoavom Kischom in poslancem Matanom Kahano, so izrazili prepričanje, da bi bila palestinska država eksistenčna grožnja za Izrael.

Te izjave so bile podane v ozadju nedavnih dogodkov, ko je izraelska ofenziva na območje Gaze, ki je sledila napadu Hamasa 7. oktobra, po podatkih palestinskih zdravstvenih oblasti zahtevala več kot 28.600 palestinskih življenj. Palestinsko zunanje ministrstvo je odgovorilo, da je vsaka politična pobuda, ki ne predvideva palestinske države kot polnopravne članice Združenih narodov, obsojena na propad.

Združene države in arabske države nadaljujejo s prizadevanji za povojni načrt, ki bi lahko pripeljal do ustanovitve palestinske države, kljub odločnemu nasprotovanju izraelske vlade. Razvoj dogodkov kaže na nadaljevanje zapletenih in napetih odnosov v regiji.

Biden poziva Netanjahuja k previdnosti v Rafi

Ameriški predsednik Joe Biden je v nedavnem telefonskem pogovoru z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem izrazil skrb glede nadaljevanja vojaške operacije v Rafi. Prav tako je Biden opozoril na potrebo po zagotovitvi varnosti za približno milijon ljudi, ki so se zatekli v to območje. Bela hiša je sporočila, da je Biden v luči izraelskih vojaških akcij poudaril tudi pomen načrtovanja zaščite civilnega prebivalstva.

Razprava med voditeljema je prišla kmalu po Bidenovih javnih izjavah, v katerih je kritiziral izraelski odziv na situacijo v Gazi kot “pretiran”. Prav tako so bila v ospredju prizadevanja za izpustitev talcev, ki jih je Hamas ugrabil med napadom na Izrael 7. oktobra… več tukaj.

[Vir: Hina]; Foto: Pexels