Nemški minister za varovanje Evrope predlaga uporabo jedrskega orožja

V luči naraščajočih groženj iz Rusije in možnosti, da bi ZDA pod vodstvom Donalda Trumpa opustile svoje zaveze v Natu, se v Evropi intenzivno razpravlja o prihodnosti svoje varnostne strategije. V tem kontekstu je nemški finančni minister, Christian Lindner, in vodja Svobodne demokratske stranke, predstavil predlog, po katerem bi lahko Združeno kraljestvo in Francija odigrali ključno vlogo pri zagotavljanju jedrskega ščita za Evropo.

Predlog prihaja v času, ko Trumpove izjave o Natu in njegova pripravljenost dati Rusiji “zeleno luč” za napade na države, ki ne dosegajo minimalnih izdatkov za obrambo, povzročajo nemir in negotovost… o tem smo poročali tukaj. Lindnerjev predlog bi pomenil pomemben premik v obrambni politiki Evrope, kjer bi dve jedrski sili, Francija in Združeno kraljestvo, prevzeli večjo odgovornost za varnost celine.

Oba naroda že desetletja vzdržujeta jedrska odvračilna sredstva, čeprav z različnimi strategijami in protokoli. Združeno kraljestvo se zanaša na sistem Trident, ki temelji na podmornicah s pismom poslednje volje, ki določa uporabo jedrskega orožja v primeru katastrofalnega napada na državo. Francija pa ima kombinirani sistem odvračanja. Njihov sistem vključuje podmornice in zračne sile, z arzenalom, ki je po ocenah tretji največji na svetu, a z namerno upočasnjenim protokolom izstrelitve.

Lindnerjev poziv k premisleku o večji vlogi Francije in Združenega kraljestva v evropski varnostni arhitekturi odraža priznanje, da bi morebitna sprememba stališča ZDA do Nata zahtevala temeljite prilagoditve v obrambnih strategijah na celini. Predlog odpira razpravo o prihodnosti evropske varnosti in o tem, kako naj se Evropa pripravi na morebitne spremembe v globalnem varnostnem okolju.

Nemčija napoveduje velik premik v obrambni politiki zaradi grožnje Rusije

V luči vojne v Ukrajini Nemčija izvaja velik premik v svoji obrambni strategiji, ki vključuje bolj odločno podporo Ukrajini z vojaško opremo in strelivom. Premik je del nove varnostne doktrine, ki jo je izpostavil Christian Lindner, finančni minister in vodja Svobodne demokratske stranke, ki poudarja konec obdobja, ki je sledilo hladni vojni in je zaznamovalo varnost, stabilnost in blaginjo Nemčije.

Po besedah Lindnerja, je jasno, da se Nemčija ne more več vrniti k varnostno politični poti zadnjih 30 let. V skladu s tem premislekom, je obrambni minister Boris Pistorius pozval k prekinitvi desetletne obrambne doktrine Nemčije in prehodu k vojaški sili, ki je pripravljena na vojno, namesto k prispevanju k večstranskemu ohranjanju miru.

Pistorius je prav tako opozoril na možnost, da bi Rusija v naslednjih petih letih napadla vsaj eno članico Nata, kar podkrepi z “scenarijem vaje”, razkritim v Nemčiji. Ta scenarij predvideva popolno rusko vojno v Evropi v naslednjih dveh letih, z možnim zbiranjem ruskih vojakov v Belorusiji za napad na eno ali več baltskih držav. V odgovor na to grožnjo bi Nato moral do začetka leta 2025 v vzhodno Evropo namestiti do 300.000 svojih sil.

Ta razvoj dogodkov predstavlja radikalno spremembo v nemški varnostni politiki in poudarja resnost percepcije grožnje s strani Rusije v sedanjem geopolitičnem okolju.

[Vir: Euronews]; Foto: Freepik; Portal24