Britanski premier Sunak poziva k humanitarni prekinitvi ognja v Gazi

V luči nedavnih povračilnih napadov na Gazo, je britanski premier Rishi Sunak v telefonskem pogovoru z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem poudaril nujnost dogovora o humanitarni prekinitvi ognja. Downing Street je sporočil, da je Sunak izpostavil potrebo po varni izpustitvi talcev in olajšanju dostave humanitarne pomoči v Gazo kot neposredno prednostno nalogo.

Razprava je potekala v ozadju novih smrtonosnih napadov Izraela na južni del Gaze, zaradi česar je Sunak izrazil globoko zaskrbljenost zaradi izgube civilnih življenj in potencialno uničujočega humanitarnega vpliva izraelskega vojaškega vdora v Rafah. Rafah, veliko mesto v južnem delu Gaze, je bil nedavno prizorišče intenziviranih vojaških operacij.

Sunak je dodal, da je potrebno storiti več za olajšanje dostave pomoči in zagotovitev, da Združeni narodi in humanitarne agencije lahko dosežejo civiliste v stiski po vsej Gazi. Izraelski premier Netanjahu je obljubil “močno” operacijo v Rafi, hkrati pa je dovolil civilnemu prebivalstvu, da zapusti mesto.

V ločenem razvoju dogodkov je ameriški predsednik Joe Biden vodil približno 40-minutni pogovor z Netanjahujem, poročajo ameriški mediji, čeprav podrobnosti pogovora ostajajo neznane.

Britanski in ameriški voditelji tako intenzivirajo diplomatska prizadevanja za rešitev krize v Gazi, s poudarkom na nujnosti humanitarne pomoči in dolgoročne vzdržne prekinitve ognja.

Irska in Španija EU pozvali naj preuči ali Izrael na območju Gaze spoštuje človekove pravice

Premierja Španije in Irske sta Evropsko komisijo pozvala, naj nujno preuči, ali Izrael na območju Gaze spoštuje svoje obveznosti glede človekovih pravic. V izraelskih napadih na območje Gaze je bilo ubitih najmanj 28.576 Palestincev, je sporočilo ministrstvo za zdravje Gaze. Napadi so odgovor na napad Hamasa na Izrael 7. oktobra, v katerem je bilo ubitih najmanj 1200 ljudi in okoli 250 ugrabljenih. Palestinci, ujeti v svojem zadnjem zatočišču na južnem območju Gaze, so izrazili zaskrbljenost, da bo Izrael kmalu napadel mesto Rafa na jugu. Pogajanja o premirju v Kairu so namreč propadla… več tukaj.

[Vir: Hina]; Foto: Zajem zaslona YT/PBS News