Igor Kadunc razkriva kontroverzno “upokojitev” Vide Petrovčič

Vida Petrovčič, priznana novinarka in televizijska voditeljica, se po več kot 40 letih delovanja v medijski industriji upokojuje. Igor Kadunc, nekdanji generalni direktor RTV Slovenija in odhajajoči direktor Slovenske tiskovne agencije (STA), pa je na družbenem omrežju Facebook delil podrobnosti o njeni upokojitvi in stanju preostalih zaposlenih na RTV.

Kadunc v svojem zapisu pojasnjuje, da Petrovčič ni šla v pokoj po običajni poti, temveč je bila skupaj z 18 drugimi zaposlenimi na RTV razglašena za tehnološki višek. Namesto običajnih treh plač, ki so jih zaposleni prejeli ob upokojitvi, se je RTV Slovenija odločila, da kot odpravnino dodeli kar deset plač. To dejanje postavlja vprašanja o potrebnosti delovnih mest in zapravljanju javnega denarja, pri čemer Kadunc izpostavlja, da bi se s tem vprašanjem morali ukvarjati Svet RTV Slovenija in potencialno celo policija.

Ne, ne morem iz svoje kože. Takoj zjutraj prebral, da odhaja Vida Petrovčič v “pokoj”. Kar pač ni res! Ona je ena izmed 19 zaposlenih na RTV, ki jih je Uprava z njihovim soglasjem razglasila za tehnološki višek in jim dodelila namesto 3 kar 10 plač. To je resnica. Ali njihovega delovnega mesta RTV ne potrebuje več, ali niso mogli najti zanje drugega delovnega mesta znotraj celotne RTV, s tem vprašanjem bi se moral ukvarjati Svet in upam tudi policija, ker gre za evidentno zapravljanje javnega denarja.

Da bi jil to edini pravi postopek je vsem jasno povedala Miša Molk, ki se je darilu odpovedala in ponosno zavrnila formalno pravilno ponujeno začetniško delovno mesto.

Od kod mi podatki. Ja, spet gre za informacije javnega značaja. Le zneskov mi še niso dali, ker se to ve, ko se izplača.

Če pa kje manjka 400, ali morda celo 500 tisoč evrov za program, recimo na Valu 2020 ali Arsu, pa povprašajte Upravo, zakaj je podarjala avte kar tako.

Med tistimi, ki so se odzvali na situacijo, je tudi Miša Molk, znana televizijska osebnost, ki se je darilu odpovedala in zavrnila ponujeno začetniško delovno mesto, kar Kadunc navaja kot primer pravilnega postopanja. Poleg tega Kadunc kritizira upravo RTV za zapravljanje sredstev, ki bi jih lahko namenili programom, kot sta Val 2020 ali Ars, in izpostavlja pomanjkanje transparentnosti pri dodeljevanju finančnih sredstev.

Igor Kadunc na Facebook-u

Zapisi in odzivi na upokojitev Vide Petrovčič ter situacijo zaposlenih na RTV Slovenija odpirajo širšo razpravo o upravljanju javnih sredstev in odgovornosti vodstvenih struktur. Javno izpostavljanje takšnih primerov sproža vprašanja o transparentnosti, odgovornosti in učinkovitem upravljanju z javnimi sredstvi v medijskem prostoru Slovenije. Vida Petrovčič je v svoji dolgoletni karieri na RTV Slovenija kot ena izmed vodilnih novinark in televizijskih voditeljic pustila neizbrisen pečat. Njena upokojitev pa je žal, obdana s kontroverznimi okoliščinami, bo nedvomno pustila praznino v slovenskem medijskem prostoru.

Portal24; Foto: Zajem zaslona