SD: Za predsedniško mesto se poteguje kar 22 kandidatov

Socialni demokrati (SD) nadaljujejo priprave na izredni volilni kongres, ki bo potekal 13. aprila. Kongres se bo dogajal v času, ko se stranka sooča z odmevno afero, povezano z nakupom stavbe na Litijski cesti v Ljubljani, kar je privedlo do odstopa pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan in glavnega tajnika Klemna Žiberta. Za predsedniško mesto v stranki se poteguje 22 kandidatov, za glavnega tajnika pa kar 42, med katerimi je bil sprva omenjen tudi Klemen Žibert. Žibert, ki je s funkcije odstopil februarja po izbruhu afere, povezane z očitki takratne pravosodne ministrice o vmešavanju v posle pravosodnega ministrstva, je pojasnil, da soglasja h kandidaturi ne bo dal.

“Kot je sporočil, soglasja h kandidaturi ne bo dal,” poroča časnik Delo. Delo navaja, da je bilo Žiberta za kandidata predlagano s strani članov SD iz celotne Slovenije, vključno z Mladim forumom. Kljub temu Žibert poudarja, da se za mesto glavnega tajnika ne namerava potegovati.

Evidentirani kandidati imajo čas do torka, da podajo svoje soglasje za kandidaturo, kot je odločila kandidacijska komisija. Poleg omenjenih mest je za štiri podpredsedniška mesta evidentiranih 56 kandidatov, za 16 voljenih članov predsedstva 188 kandidatov, za predsednika oz. predsednico nadzornega odbora 32 kandidatov in za člane nadzornega odbora 64.

Veliko število kandidatov odraža visoko stopnjo organiziranosti

Veliko število kandidatov odraža visoko stopnjo organiziranosti, motivacije in aktivnosti članstva SD, ki želi odprto, javno in kritično soočenje mnenj, vizij ter pogledov na vlogo in delo stranke v prihodnosti. “Mi imamo v primerjavi z drugimi strankami tak sistem po statutu, da lahko vsak član stranke predlaga vsakega za neko funkcijo,” je komentiral Matjaž Han, dolgoletni član SD-ja in gospodarski minister, ki verjame, da bo številčnost kandidatov pozitivno vplivala tudi na medijsko pozornost in rejtinge stranke.

Z oddanim soglasjem bodo posamezniki postali kandidati za posamezne vodstvene funkcije v SD-ju. V stranki načrtujejo tudi organizacijo posameznih dogodkov za članstvo, na katerem bi kandidati lahko soočili svoje poglede in vizijo o prihodnosti SD-ja. Kandidati za posamezne funkcije bodo znani na začetku prihodnjega tedna, ne nujno vsi. Kandidaturo za posamezne funkcije lahko kandidati vložijo tudi na samem kongresu stranke, a le če jih pri tem podpre tretjina delegatov.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: SD