Generali uredbi navkljub podražil dopolnilno zavarovanje

V zavarovalnici Generali so se vladni uredbi glede podražitev dopolnilnega zavarovanja odločili, da dvignejo premijo. Generali je bil prvi, ki je v letu 2023 drastično podražil (oz. želel podražiti) višino dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja (s 34,5 evra na 44,89 evra). S slednjim pa so na Ministrstvu za zdravje in vladi sprožili pravo revolucijo. Premier Robert Golob in zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan sta namreč ocenila, da si v teh težkih časih ob vsesplošnih podražitvah, marsikdo ne more privoščiti dodatnih izdatkov. 

V Vladi Republike Slovenije so tako sprejeli uredbo, s katero so omejili maksimalno višino dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja na 35,67 evra (do 31. decembra 2023). Povedano drugače, na višino maksimalnega zneska, ki je veljala v Sloveniji pred 1. majem. Gre sicer za kratkotrajen ukrep in sicer dokler vlada ne sprejme zakona po rednem postopku.

Vlada bo z zakonom bo vlada ukinila dopolnilno zdravstveno zavarovanje in uvedla obvezen prispevek v višini 35 evrov.

Generali se je odločil, da bo v prehodnem obdobju svojo premijo kljub temu dvignil, in sicer z dosedanjih 34,5 evra, kar je vrsto let veljalo za najnižji znesek dopolnilnega zavarovanja, na maksimalnih 35,67 evra. Novi cenik je stopi v veljavo stopil s 1. majem. Pri Generaliju so stranke z dopisom obvestili naknadno, večina je dopis prejela šele danes. 

Generali svojim strankam omogoča prekinitev zavarovanja, in sicer če se z višanjem cene ne strinjajo, lahko zavarovanje odpovejo do 31. maja letos.

vir Foto: STA