woman with an american flag

Fox News kaznovan zaradi prikrivanja dokaznega materiala glede volitev

Sodnik, ki obravnava tožbo družbe Dominion Voting Systems proti medijski hiši Fox News zaradi obrekovanja, v višini 1,6 milijarde dolarjev, je v sredo kaznoval Fox News. Podjetju za glasovalne naprave je dal novo priložnost za zbiranje dokazov, potem ko je Fox zadrževal zapise vse do predvečera sojenja.

Sodnik višjega sodišča v državi Delaware Eric Davis je dejal, da bo zelo verjetno uporabil tudi zunanjega preiskovalca. Raziskal naj bi Foxovo pozno razkritje dokazov. Sodnik želi sprejeti vse potrebne korake za odpravo situacije, ki jo je opisal kot zaskrbljujočo.

Sporni dokazi so vključevali posnetke nekdanjega Foxovega uslužbenca Rudyja Giulianija, odvetnika nekdanjega predsednika Donalda Trumpa. Pred snemanjem na Foxu naj bi dejal, da nima dokazov, ki bi podprli obtožbe o prirejanju volitev l. 2020.

Dominion je leta 2021 tožil Fox News in matično družbo Fox Corp (FOXA.O)

Obtožil ju je, da sta uničila njegov ugled. Gre za trditve Trumpa in njegovih odvetnikov, da so bili glasovalni stroji družbe uporabljeni za prirejanje izida volitev proti njemu in v korist demokrata Joeja Bidna. Pri kaznovanju Foxa je Davis razsodil, da če bo Dominion zdaj moral opraviti dodatne razgovore ali ponoviti že opravljeno delo, bo “Fox moral narediti vse, kar je v njegovi moči, da bodo osebe na voljo, in to bo finančno bremenilo Fox,” piše v poročilu.

Sodnik je ukrepal na podlagi podrobnosti iz ločene tožbe proti Foxu, ki jo je vložila Abby Grossberg, nekdanja producentka mreže. Grossbergova je dejala, da ima posnetke nekdanjih Trumpovih odvetnikov, vključno z Giulianijem, ki priznavajo, da nimajo dokazov za svoje trditve.

Njihovi posnetki in prepisi posnetkov so bili že na široko obravnavani na Fox News, je dodal Grossberg. Davis je na torkovi predkazenski razpravi dejal, da ima Fox News “težave z verodostojnostjo”. Potem ko je prvič v skoraj dveh letih sodnega postopka razkril, da je bil Rupert Murdoch zaposlen v podjetju. Kot predsedujoči Fox News bi bil Murdoch verjetno predmet bolj temeljitih preiskav Dominiona.

Predstavnik Foxa je v torkovi izjavi dejal, da je Murdoch naveden kot izvršni predsednik Fox News. Gre za dokumente Komisije za vrednostne papirje in borzo od leta 2019 dalje. Odvetnik Dominiona naj bi se kliceval na to dokumentacijo med Murdochovim odstopom.

Pričakuje se, da ga bodo poklicali kot pričo takoj v ponedeljek. O tem je v sredo poročal Bloomberg, ki se sklicuje na ljudi, ki so dobro seznanjeni z zadevo. Fox je trdil, da je bilo njegovo poročanje o trditvah glede prirejanja glasovanja samo po sebi vredno poročanja. S tem pa zaščiteno s prvim amandmajem ameriške ustave, ki zagotavlja svobodo medijem.

Reuters