Azijske borze navzdol vleče tehnološki sektor

Azijske borze so se v četrtek spopadale s težavami. Navzdol jih je potegnila prodaja tehnologije in nepremičnin v Hongkongu. Pod pritiskom je tudi dolar, saj zniževanje inflacije v ZDA nakazuje, da se cikel dvigovanja obrestnih mer Federal Reserve bliža koncu.

Na začetku azijskega dne je evro dosegel 2-1/2 mesečni vrh pri 1,10 dolarja. Vlagatelji so pozitivni glede Evrope, kjer so delnice modrih čipov (.STOXX50) v sredo dosegle najvišjo vrednost v zadnjih dveh desetletjih.

Ameriške in evropske terminske pogodbe so se dvignile za 0,1 odstotka oziroma 0,2 odstotka.

Avstralski dolar je na podlagi presenetljive rasti kitajskega izvoza, ki se je v primerjavi z lanskim marcem povečal za 14,8 odstotka, in domačih delovnih mest, zrasel za 0,2 odstotka.

MSCI je, predvsem zaradi 1-odstotnega padca hongkonških tehnoloških in kitajskih nepremičninskih delnic zdrsnil za 0,3 odstotka.

Glavni kitajski borzni indeksi so bili rahlo v rdečih številkah, analitiki pa menijo, da se nepričakovana rast marčevskega izvoza verjetno ne bo obdržala glede na zmanjšanje svetovnega povpraševanja.

Tehnološke delnice so, potem ko je Financial Times poročal, da SoftBank prodaja svoj delež Alibabe.

Delnice Alibabe so se na eni stopnji znižale za več kot 5 odstotka, čeprav so zmanjšale izgube in v času kosila padle za 2,4 odstotka.

Delnice SoftBank so se podražile za 0,2 odstotka, kar je v skladu s širšim japonskim trgom, ki je v nizu petih zmagovalnih sej.

50-odstotni padec tečaja delnice podjetja Sunac China, ki je po enoletni prekinitvi nadaljevalo trgovanje v Hongkongu, je povzročil pritisk na sektor, ki se poskuša umiriti. Sunac je sredi prestrukturiranja dolga.

Donosi

Donosi dvoletnih državnih obveznic so bili v Aziji stabilni in sicer pri 3,985 odstotka. V sredo so se sicer znižali za več kot 8 bazičnih točk. Podatki so namreč pokazali, da so se cene življenjskih potrebščin v ZDA marca komajda zvišale.

Letna nominalna rast inflacije v ZDA za 5 % je bila najmanjša od maja 2021 in nižja z 9,1 % junija lani.

Cene nafte so po podatkih o inflaciji močno narasle. Terminske pogodbe za nafto Brent so medtem večinoma stabilne pri 87,02 dolarja za sod. Zlato je bilo pri 2.018 dolarja za unčo.

Bitcoin, ki je ta teden prvič od sredine leta 2022 presegel 30.000 dolarjev in se je gibal pri 30.008 dolarjih.

vir Foto: Pexels