Električna vozila BMW, VW, Hyundai in Nissan v ZDA niso upravičena do davčnih olajšav

Električna vozila BMW, Volkswagen, Nissan, Hyundai, Volvo in Rivian niso upravičena do davčnih olajšav v ZDA, je glede novih zahtev glede virov baterij in montažnih mest, sporočilo ameriško ministrstvo za finance.

Ministrstvo je objavilo seznam modelov avtomobilov, ki so upravičeni do olajšave, nova ureditev začne veljati danes.

Odločitev je potrdila, kar je bilo znano, odkar so ZDA lani sprejele zakon o zmanjševanju inflacije (IRA). Zakon je napovedal 7.500 dolarjev davčnih dobropisov za vozila, odvisno od deleža domače proizvodnje in nabave komponent baterij in ključnih surovin v ZDA oz. svojih partnerjev.

Cilj Washingtona je spodbuditi proizvajalce avtomobilov, da zmanjšajo odvisnost svojih dobavnih verig od Kitajske.

Ameriški tiskovni predstavnik nemškega avtomobilskega velikana Volkswagen je dejal, da so “prepričani”, da bo njihov SUV ID.4 na koncu upravičen do davčnih olajšav. Dodal je, da še vedno čakajo na potrebne dokumente od dobaviteljev.

Do celotnega rabata v višini 7.500 dolarjev bo upravičenih samo 10 električnih in hibridnih vozil General Motors, Ford, Tesla in Stellantis. Nekaj modelov je upravičenih do rabata v višini 3.750 dolarjev. 

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Najbogatejši človek na svetu je presegel 200 milijard premoženja

Najbogatejši človek na svetu je pravkar presegel 200 milijard dolarjev bogastva. Bernard Arnault je po Bloombergovem indeksu milijarderjev ponovno na vrhu seznama najbogatejših ljudi na svetu, saj je prvič dosegel premoženje v vrednosti 200 milijard dolarjev. Delnice njegovega podjetja za luksuzno blago LVMH so namreč zrasle za 30 odstotkov... več tukaj.