Delnice zdrsnile, pozornost je usmerjena na FED

Delnice so se v sredo znižale, dolar je pod rahlim pritiskom. Trgovci so se namreč osredotočili z bančnega stresa v ZDA na pričakovanja skorajšnjega vrha v ciklu obrestnih mer Federal Reserve (FED).

MSCI indeks je padel za 0,5 odtsotka in se še bolj umaknil s ponedeljkovega dvomesečnega vrha. V jutranjem trgovanju je bilo videti, da bo japonski Nikkei prekinil osemdnevni niz rasti s skromno 0,4-odstotno izgubo.

S&P 500 je zrasel za 0,1 odstotka. 

Dobiček Bank of America je v prvem četrtletju je presegel napovedi. Delnice so zrasle po močnih rezultatih pri konkurentih, za katere se zdi, da so ublažili zaskrbljenost trga glede stabilnosti sektorja.

“Doslej so velike banke, ki so poročale, v veliki meri pomagale pomiriti tržne živce. Ker so ti stresi popustili, so se trgi zdaj spet osredotočeni na Fed,” je dejal Khoon Goh, vodja azijskih raziskav pri ANZ v Singapurju. 

Trgi ocenjujejo 86-odstotno verjetnost, da bo FED na majskem zasedanju obrestne mere zvišal za 25 bazičnih točk.

Predsednik Feda St Louisa James Bullard je za Reuters dejal , da bi moral FED obrestne mere, da bi umiril vztrajno inflacijo še naprej zviševati. Predsednik FED-a v Atlanti Raphael Bostic pa je za CNBC dejal, da meni, da bi moral FED obrestne mere še enkrat povečati, nato pa se ustaviti in razmisliti o naslednji potezi.

Inverzija med trimesečnimi donosi zakladnice in 10-letnimi donosi pri več kot 160 bazičnih točkah je najvišja po letu 1981.

Desetletni donosi so bili nazadnje pri 3,5851odstotka.

Valute, nafta, zlato…

Možnost najvišjih obrestnih mer je izvajala pritisk na ameriški dolar. Podatki o rasti na Kitajskem, boljši od pričakovanih, in vroče britanske plače so k temu dodali v začetku tedna.

Podatki o inflaciji v Veliki Britaniji in Evropi, ki bodo objavljeni tekom današnjega dne, bi lahko dodali še več, če bi dokazali, da bodo pohodi na vzhodnih obalah Atlantika presegli tiste v ZDA

Britanski funt je prejšnji teden dosegel 10-mesečno najvišjo vrednost 1,2545 dolarja in s torkovimi podatki o plačah dodatno pridobil. Nazadnje je bil pri 1,2410 dolarja. 

Evro je prejšnji teden dosegel najvišjo vrednost v enem letu nad 1,10 dolarja. V sredo se je v azijskem trgovanju zadrževal pri 1,0966 dolarja.

Terminske pogodbe za surovo nafto Brent so stabilne pri 84,79 dolarja za sod. To je približno tako, kot so trgovale nekaj tednov, odkar je OPEC+ objavil presenetljivo zmanjšanje proizvodnje. 

Zlato se je držalo nad 2000 dolarja za unčo.

Bitcoin je nekaj nad 30.000 dolarji.

Terminske pogodbe S&P 500 so na azijski seji zdrsnile za 0,2 odstotka.

Evropske terminske pogodbe so ostale nespremenjene.

vir Foto: Freepick