Azijske borze previdno, cene nafte dosegle štiri zaporedne rasti

Na azijskih borzah se je v ponedeljek trgovalo previdno. Sezona objav ameriških dobičkov je namreč v polnem razmah. Vrsta kitajskih podatkov bo ponudila vpogled v okrevanje drugega največjega gospodarstva na svetu.

Trgi so opazili tudi spremembo razpoloženja glede obetov glede obrestnih mer v ZDA, pri čemer terminske pogodbe CME pomenijo 83-odstotno verjetnost, da bo Federal Reserve (FED) maja zvišala za četrt točke na 5,0–5,25 odstoka.

Odpornost v osrednji prodaji na drobno v ZDA in skok inflacijskih pričakovanj, o katerih so poročali v petek, sta vlagatelje privedla do tega, da so zmanjšali količino olajšav, pričakovanih pozneje v tem letu, na približno 55 bazičnih točk (bp).

in potrošnji kažejo, da ima Fed več dela in da je mehak ali neraven pristanek večja verjetnost kot močno in razmeroma nenadno krčenje dejavnosti,” so v sporočilu zapisali analitiki ANZ. .

Posledica previdnosti je, da je MSCI indeks padel za 0,3 odstotka.

Terminske pogodbe EUROSTOXX 50 so se povečale za 0,3 odstotka, terminske pogodbe FTSE pa za 0,2 odstotka.

Kitajski blue chips (.CSI300) so dodali 0,7 odstotka.

Terminske pogodbe na S&P 500 so se dvignile za 0,2 odstotka.  

Terminske pogodbe na Nasdaq so ostale nespremenjene, saj so vlagatelji čakali na množico poročil o dobičku s strani Goldman Sachs, Morgan Stanley in Bank of America.

Analitiki pričakujejo, da bodo zaslužki indeksa S&P 500  v primerjavi z letom poprej prvem četrtletju padli za 5,2 odstotka. Analitik BofA Savita Subramanian pa je bolj zaskrbljen glede obetov za leto 2023.

“Na splošno pričakujemo tekoče četrtletje, vendar velike reze za celotno leto. Naša ocena dobička na delnico za leto 2023 za S&P 500 ostaja 200 dolarjev, kar je še vedno 9 odstotkov pod soglasnimi ocenami,” je opozoril BofA. 

Na trgih z obveznicami je sprememba pričakovanj FED-a dvignila donosnost dvoletnih obveznic v ZDA na 4,12 odstotka. Prejšnji teden se je povečala za 12 bazičnih točk.

Obeti so kljub temu bolj grozljivi postali tudi za Evropsko centralno banko (ECB). Nemški dvoletni donosi so zato v tednu narasli za 32 bazičnih točk, kar je največje povečanje od septembra.

Evro, dolar, zlato, nafta

Zaradi te spremembe je evro prejšnji teden pridobil 0,8 odstotka, tudi po petkovem padcu. Evro se danes drži pri 1,0980 dolarja. Prejšnji teden je dosegel najvišjo vrednost v enem letu in sicer pri 1,1075 dolarja.

Dolar se je bolje odrezal glede na jen. Japonska centralna banka vsaj za zdaj ostaja zavezana svoji izjemno enostavni denarni politiki. To je ohranilo dolar pri 133,83 jena, potem ko se je prejšnji teden okrepil za 1,2 odstotka.

Odskok dolarja je zlatu, ki se je vrnil k 2.004 dolarja za unčo. Prejšnji teden je bilo zlato nad 2.048 dolarja za unčo.

Cene nafte so dosegle štiri zaporedne rasti, k čemur je pripomoglo zmanjšanje proizvodnje in ker je zahodni energetski nadzornik dejal, da bo svetovno povpraševanje letos zaradi okrevanja kitajske porabe doseglo rekord.

Trg se je v ponedeljek konsolidiral z nafto Brent, ki se je podražila za 19 centov na 86,50 dolarja za sod, ameriška nafta se je podražila za 12 centov na 82,64 dolarja.

vir Foto: Pexels