Delo vlade podpira zgolj še tretjina vprašanih

V zadnjih mesecih se je politična krajina v Sloveniji znova znašla pod drobnogledom javnosti, pri čemer so se razkrile zanimive dinamike in premiki med političnimi strankami in njihovimi vodji. Podpora vladi Roberta Goloba, ki se je skozi več mesecev padanja končno ustalila, ostaja nizka. V skladu z najnovejšo raziskavo Mediane, izvedeno med 19. in 21. marcem 2024 za medijsko hišo PopTV, slaba tretjina anketiranih (30,7 odstotka) delo vladajoče politike podpira, medtem ko več kot polovica (53,3 odstotka) izraža nasprotovanje. Število neopredeljenih se je povečalo na 16 odstotkov, kar odraža rastočo negotovost med volivci.

Med strankami, dobra dva meseca pred evropskimi volitvami, opazno vodi Slovenska demokratska stranka (SDS) pod vodstvom Janeza Janše, ki bi pridobila podporo več kot petine vprašanih (21,5 odstotka), če bi volitve potekale danes. Sledi ji Stranka Svoboda pod vodstvom Roberta Goloba z 14,3 odstotka podpore. Socialni demokrati so se po najhujši politični krizi znova povzpeli na položaj tretje najmočnejše stranke v državi s podporo 5,6 odstotka vprašanih, sledita jim Nova Slovenija s 4,6 odstotka in Pirati s 3,1 odstotka. Zanimivo je, da so Pirati na račun skoraj pol manjše podpore Levici, ki je očitno zapadla v krizo po odhodu ključnega dela svojega levega krila, pridobili. Nadaljujejo SLS s 4,6 odstotka in Resnica s 1,9 odstotno podporo.

Več kot 22 odstotkov vprašanih (natančneje 22,2 odstotka) ostaja neopredeljenih glede izbire stranke, skoraj 12 odstotkov (11,8 odstotka) pa ne bi izbralo nobene od obstoječih političnih opcij. Le 2,8 odstotka anketiranih ni želelo odgovoriti na vprašanje.

Najbolj priljubljena med politiki je Nataša Pirc Musar

Na seznamu najbolj priljubljenih politikov volivci še vedno dajejo najvišje ocene predsednici republike Nataši Pirc Musar. Za njo sledijo Anže Logar iz SDS in Matjaž Han iz SD, ki sta med najbolj priljubljenimi politiki. Med prvimi petimi so še predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič in finančni minister Klemen Boštjančič, na šestem mestu pa je pravosodna ministrica Andreja Katič.

Matej Tonin, prvak opozicijske NSi, je na osmem mestu, medtem ko je koordinatorica Levice Asta Vrečko padla na deveto mesto. Janez Janša, šef SDS, je na enajstem mestu, sledi pa mu še en novinec na politični sceni, novi podpredsednik in uradni govorec vlade Matej Arčon. Predsednik vlade Robert Golob je na lestvici padel za pet mest, zadnje mesto pa zaseda odhajajoča predsednica SD Tanja Fajon.

Raziskava, ki jo je izvedel Inštitut za raziskovanje trga in medijev za medijsko hišo PopTV med 19. in 21. marcem 2024, temelji na vzorcu 712 polnoletnih prebivalcev Slovenije, ki je reprezentativen po spolu, starosti, regiji in izobrazbi za slovensko populacijo.

[Vir 24ur]; Portal24; Foto: Žan Kolman/KPV