freepick

Cene nafte so se stabilizirale

Cene nafte so se v torek na mednarodnih trgih stabilizirale pod 85 dolarjev. Slednje je uravnotežilo strahove, da bi lahko naraščajoče obrestne mere v ZDA upočasnile ameriško gospodarstvo, in znake okrevanja na Kitajskem.

Na londonski borzi je bila cena soda po poldnevu v primerjavi z včerajšnjim zaprtjem skoraj nespremenjena in je znašala 84,58 dolarja. Bistvenih sprememb ni bilo niti na ameriškem trgu, kjer je bilo treba za sod odšteti 80,81 dolarja.

V jutranjem trgovanju je trgovce spodbudilo dejstvo, da je kitajsko gospodarstvo v prvem četrtletju zraslo za 4,5 odstotka, več od pričakovanj, in da je predelava v rafinerijah marca dosegla rekordno raven.

Cene je podpiral tudi šibkejši dolar, zaradi izboljšane kupne moči kupcev z drugimi valutami ter namigov, da bi lahko Irak in Kurdistan po skoraj tritedenski blokadi obnovila izvoz nafte prek turškega pristanišča Ceyhan. 

Čez dan se je razpoloženje poleglo in spet je prevladal strah, da bi lahko ponovno zvišanje obrestnih mer v ZDA, po pričakovanjih za četrt odstotne točke maja, obremenilo gospodarsko rast.

“Naslednji korak bi lahko bil odvisen od svetovne rasti in od tega, ali bo gospodarstvo prestalo zadnjo nevihto, zlasti v ZDA, kjer bi strožje posojanje lahko občutno vplivalo na rast do konca leta,” pojasnjuje analitik borznega posredništva OANDA Craig Erlam.

Organizacija držav izvoznic nafte (OPEC) je ločeno sporočila, da se je cena soda nafte v košarici njenih članic v ponedeljek znižala za 37 centov, na 86,43 dolarja.

vir Foto: Pexels