Azijske delnice zmanjšujejo izgube, cene nafte višje

Azijske delnice zmanjšujejo izgube, saj je kitajsko gospodarstvo po korona omejitvah zabeležilo močnejše okrevanje od pričakovanega.

MSCI indeks je padel za 0,2 odstotka, kar je manjši padec kot 0,4-odstotni padec na začetku seje.

Kitajsko gospodarstvo je v prvem četrtletju medletno zraslo za 4,5 odtsotka, kar je preseglo pričakovanja večine ekonomistov.

Valuti Avstralije in Nove Zelandije, katerih izvoz je odvisen od kitajskega povpraševanja, sta po podatkih o BDP poskočili.

Hongkonški indeks Hang Seng je v zgodnjem trgovanju padel za 0,4 odstotka. Kitajski indeks bluechipov CSI300 pa je pridobil 0,3 odstotka.

Ločeni podatki o marčevski dejavnosti, objavljeni v torek, so pokazali, da je rast prodaje na drobno presegla pričakovanja in dosegla skoraj dveletni vrh. Pospešila se je tudi rast tovarniške proizvodnje.

Kitajska vlada si je za letos zadala 5-odstotni cilj gospodarske rasti, potem ko ni dosegla cilja za leto 2022.

V azijskem trgovanju se je donosnost referenčnih 10-letnih zakladnih zapisov povečala na 3,5889 odstotka.

Dvoletni donos, ki raste s pričakovanji trgovcev glede višjih obrestnih mer FED, se je dotaknil 4,1773 odstotka.

Avstralske delnice so padle za 0,27 odstotka, a so kljub temu povrnile nekaj prejšnjih izgub.

Japonski delniški indeks Nikkei je zrasel za 0,56 odstotka.

Na Wall Streetu je Dow Jones Industrial Average zrasel za 0,3 odstotka.

S&P 500 je pridobil 0,33 odstotka.

Nasdaq Composite pa je pridobil 0,28 odstotka.

“Možnost nadaljnjega zaostrovanja politike Federal Reserve je povzročila dvig donosnosti zakladnice, medtem ko so bili ameriški delniški trgi relativno umirjeni,” so zapisali ekonomisti ANZ.

Dve ključni poslovni raziskavi v ZDA, objavljeni v ponedeljek, vključno z raziskavo Empire State, sta pokazali, da so poslovni pogoji in razpoloženje kljub krizi v bančnem sektorju in zaostrovanju pogojev denarne politike ostali trdni.

Evropa, nafta, zlato

Evropske delnice so končale malo nižje in prekinile pet sej rasti, pri čemer je vseevropski indeks STOXX 600  padel za 0,01 odstotek.

Zmagovalni niz je bil za indeks najdaljši v zadnjih treh mesecih.

Dolar se je v primerjavi z jenom zvišal za 0,04 odstotka na 134,51, kar je še vedno nekoliko daleč od najvišje vrednosti jena v tem letu, ko je znašal 137,91, dosežene marca.

Evro je ostal nespremenjen pri 1,0929 dolarja, v enem mesecu je pridobil 0,77 odstotka. Dolarski indeks, ki dolarju sledi v primerjavi s košarico valut drugih glavnih trgovinskih partnerjev, je padel na 102,06.

Ameriška nafta se je podražila za 0,25 odstotka na 81,03 dolarja za sod. Nafta Brent se je podražila na 84,95 dolarja za sod.

Zlato je bilo rahlo visoko s promptno ceno pri 1997,09 dolarja za unčo.

vir Foto: Pexels