Cene nafte na mednarodnih trgih zdrsnile pod 74 dolarjev

Cene nafte na mednarodnih trgih so pod pritiskom nadaljevanja pretresov na finančnih trgih, ki so jim botrovale težave v bančnem sektorju, zdrsnile pod 74 dolarjev. Cena soda nafte na londonski borzi je bila po poldnevu za 76 centov nižja kot včeraj ob koncu trgovanja. Znašala je 73,94 dolarja. Na ameriškem trgu so s sodom trgovali še za 52 centov nižje in sicer pri 67,83 dolarja.

Poudarek je na propadu ameriških bank in težavah švicarske Credit Suisse

Trge so ta teden pretresli propad ameriških bank Silicon Valley Bank (SVB) in Signature Bank. K razgretemu ozračju so pripomogle tudi težave v švicarski banki Credit Suisse in American First Republic. Vse pa so sprožile močan upad bančnih delnic.

Vlagatelje je pomirila švicarska centralna banka, ki je Credit Suisse namenila 50 milijard frankov pomoči. Razmere v ZDA so se umirile po odločitvi o izplačilu depozitov vsem komitentom in napovedi večjih bank 30 milijard dolarjev pomoči First Republic.

Razpoloženje na trgu je danes znova skrhala objava finančne skupine SVB, da je zahtevala zaščito pred upniki. Delnice večjih bank v elektronskem trgovanju so se zato pred odprtjem borz pocenile.

Delniški trgi

Nemir na delniških trgih in strahovi pred bančno krizo so vplivali tudi na naftne trge. Cene so se pri tem v četrtek stabilizirale. Saudski mediji so namreč poročali o srečanju med saudskim ministrom za energijo princem Abdulazizom bin Salmanom in podpredsednikom ruske vlade v Riadu.

Princ Abdulaziz bin Salman in Alexander Novak sta razpravljala o prizadevanjih OPEC+ za ohranitev tržnega ravnovesja in potrdila, da bodo Organizacija držav izvoznic nafte (OPEC) in njeni zavezniki do konca leta zmanjšali proizvodnjo za dva milijona sodov na dan. “Pogoji za močna trgovinska nihanja so še vedno prisotni. Nihanja cen nafte so se za nekaj časa umirila, vendar še ni konec,” je povedal Stephen Brennock iz PVM.

OPEC+ pričakuje stabilizacijo trga

Padec cen poudarja “nadaljnjo krhkost trga”, je dejal Ole Hansen iz Saxo Bank.

Članice OPEC+ so padec cen nafte ta teden pripisale finančnim pretresom in ne neravnovesjem med ponudbo in povpraševanjem ter dodale, da pričakujejo stabilizacijo trga.

Analitiki pričakujejo, da bo omejena svetovna ponudba v kratkem podprla cene, kar kaže na pričakovano okrevanje povpraševanja na Kitajskem, pri čemer se bo ameriški izvoz marca približal najvišji ravni v skoraj dveh letih in pol.

OPEC je v ločenem poročilu objavil, da se je cena sodčka košarice nafte članic v četrtek znižala za 2,47 dolarja na 73,75 dolarja.

vir Foto: Pexels