Azijski trgi so si oddahnili, nafta nižje, zlato višje

Azijski trgi podaljšali dvig tveganja na Wall Streetu. Udeleženci na trgu pa so medtem močno znižali pričakovanja glede prihodnjih dvigov obrestnih mer v zahodnih gospodarstvih.

Evropska centralna banka (ECB) je zaradi boja proti inflaciji za 50 bazičnih točk dvignila obrestne mere… več tukaj. Razpoloženje je okrepila velika podpora Švicarske nacionalne banke Credit Suisse Group AG, njihove delnice so tako 20 odstotkov višje.

K dobremu razpoloženju je pripomoglo tudi, kar 11 ameriških bank, vključno z JPMorgan Chase & Co. Saj bodo v First Republic Bank naložili kar 30 milijard dolarjev. Vlagatelji so to potezo pozdravili, saj so delnice prizadetega posojilodajalca podražile za 10 odstotkov.

MSCI indeks je v petek zrasel za 0,9 odstotka in izničil prejšnje izgube tega tedna. Japonski Nikkei se je povzpel za 0,5 odstotka.

Kitajski bluechips se je povečal za 0,8 ostotka, hongkonški indeks Hang Seng pa za 1,2 odstotka.

Terminske pogodbe na S&P 500 so se znižale za 0,1 odstotka. Terminske pogodbe na Nasdaq pa so ostale nespremenjene, glavni ameriški delniški indeksi so se namreč zaradi zmanjšanja strahu pred svetovno bančno krizo, močno okrepili.

Po zvišanju obrestnih mer, se je ECB vzdržala podajanja smernic za prihodnje dvige obrestnih mer. Terminske pogodbe za Euribor pa so se v celoti dvignile za četrt točke na 3,25 odstotka.

Trgi so se prav tako vrnili k izjemno visokemu oblikovanju cen v drugem dvigu za 25 bazičnih točk s strani ameriške centralne banke Federal Reserve na svojem zasedanju naslednji teden, čeprav obstaja 20-odstotna možnost, da se bo Fed namesto tega ustavil.

Donosi dvoletne zakladnice so v petek še naprej naraščali in se dvignili za 8 bazičnih točk na 4,2137 odstotka. Slednji so se tako oddaljili od šestmesečne najnižje vrednosti 3,7200 odstotka. 

Desetletni donosi so bili v petek stabilni pri 3,5789 odstotka in so bili določeni za tedenski padec za 11 bazičnih točk.

Valute, nafta, zlato

Ameriški dolar in japonski jen sta obrnila nekatere svoje tokov. Indeks dolarja se je gibal pri 104,38, čez noč se je znižal za 0,3odstotka. Jen se je z enomesečnega vrha vrnil na 133,47 za dolar.

Evro se je ustalil pri 1,0615 dolarja.

Cene nafte so v petek padle, vendar so se v tednu usmerile v 10-odstotni padec. Ameriška nafta se je znižala za 0,3 odstotka na 68,15 dolarja za sod. Nafta Brent je zdrsnila za 0,3 odstotka na 74,5 dolarja za sod.

Zlato je bilo nekoliko višje. S promptnim zlatom se je trgovalo po 1920,69 dolarja za unčo, kar pomeni tedensko rast v višini 2,8 odstotka.

vir Foto: Pexels