Sodnik v New Yorku zavrnil Trumpovo zahtevo za opustitev obtožb

V New Yorku se je odvila pomembna sodna obravnava, ki je pritegnila pozornost javnosti širom Združenih držav Amerike. Sodnik Juan Merchan je zavrnil zahtevo nekdanjega predsednika ZDA, Donalda Trumpa, za opustitev kazenskih obtožb, povezanih s plačilom za molk porno zvezdi Stormy Daniels pred volitvami leta 2016. S to odločitvijo se je odprla pot za prvo kazensko sojenje Trumpu, ki je obremenjen s široko medijsko pozornostjo in političnimi implikacijami.

Datum začetka sojenja je določen za 25. marec, kar predstavlja eno od štirih kazenskih zadev, s katerimi se Trump sooča v času, ko si prizadeva pridobiti republikansko nominacijo za izziv demokratskemu predsedniku Joeju Bidnu. Volitve, bodo potekale 5. novembra.

77-letni Trump je od sodnika Merchana zahteval, da zavrže obtožnico, ki Trumpa v 34-ih točkah bremeni ponarejanja poslovnih evidenc, da bi prikril plačilo v višini 130.000 dolarjev Stormy Daniels. Merchan je za svojo odločitev, s katero je zavrnil Trumpovo zahtevo, potreboval manj kot 10 minut.

‘Politično motiviran primer’

Trump je pred zaslišanjem izjavil, da je primer politično motiviran. “To se ne bi zgodilo, če ne bi imel priložnosti postati predsednik,” je dejal pred sodno dvorano. Izrazil je prepričanje, da je njegova kandidatura za predsednika glavni razlog za sodni pregon. Trump svoje pogoste nastope pred sodiščem izkoristi za zbiranje sredstev za svojo predsedniško kampanjo. Strategija se za zdaj zdi manj učinkovita, saj je lani z nastopi pred sodiščem uspel zbrati milijone dolarjev.

Na zaslišanju se je Trump izrekel za nedolžnega glede vseh obtožb, ki jih je proti njemu vložil okrožni državni tožilec Manhattna, Alvin Bragg, demokrat. Pred sodiščem se je zbrala peščica protestnikov, ki so vzklikali “Brez diktatorjev v ZDA!”

Poleg primera v New Yorku se Trump sooča še z drugimi pravnimi izzivi. Na drugem sodnem zaslišanju, ki bo potekalo v četrtek v Georgii, bodo Trumpovi odvetniki zahtevali, naj sodnik izloči tožilca, ki ga je obtožil poskusa razveljavitve poraza na volitvah leta 2020 v tej zvezni državi. Prav tako se nekdanji predsednik sooča z zveznimi obtožbami v Washingtonu zaradi poskusov razveljavitve svojega poraza na volitvah ter na Floridi zaradi nepravilnega rokovanja s tajnimi dokumenti. V vseh primerih se je Trump izrekel za nedolžnega. Razpletanje pravnih bitk, ki bodo nedvomno zaznamovale politično krajino ZDA v prihodnjih mesecih se tako nadaljuje.

[Vir: Hina] Foto: Wikimedia/Gage Skidmore; Portal24