Zuckerbergova Meta odpušča 10.000 delavcev

Podjetje META, ki ima v lasti Facebook, Instagram in WhatsApp, je napovedalo, da namerava odpustiti 10.000 delavcev. To bo drugi val množičnih odpuščanj tehnološkega velikana, ki je novembra lani odpustil 11.000 zaposlenih. Generalni direktor Mete Mark Zuckerberg je dejal, da bodo rezi “hudi”.

Zuckerberg je osebju potrdil, da bo poleg 10.000 ukinitev delovnih mest v podjetju ostalo 5.000 prostih delovnih mest. V pismu je zaposlenim povedal, da verjame, da je podjetje leta 2022 doživelo “zbuditev”, ko je doživelo dramatično upočasnitev prihodkov.

“Ta nova realnost bi lahko trajala še mnogo let”

Meta je objavila, da so se zaslužki v treh mesecih do decembra 2022 medletno zmanjšali za 4 odstotke. Kljub temu je podjetju v zadnjem letu še vedno uspelo ustvariti dobiček v višini več kot 23 milijard dolarjev. Zuckerberg je med dejavnike, ki vplivajo na upočasnitev podjetja, navedel višje obrestne mere v ZDA, globalno geopolitično nestabilnost in povečano regulacijo. 

“Mislim, da se moramo pripraviti na možnost, da se bo ta nova gospodarska realnost nadaljevala še vrsto let,” je dodal. Zadnja zmanjševanja delovnih mest prihajajo, ko se podjetja, vključno z Googlom in Amazonom, spopadajo z vprašanjem, kako uravnotežiti ukrepe za zmanjševanje stroškov in potrebo, da ostanejo konkurenčni.

Amazon je v začetku tega leta objavil, da namerava zaradi “negotovega gospodarstva” in hitrega zaposlovanja med pandemijo ukiniti več kot 18.000 delovnih mest. Googlova matična družba Alphabet je medtem odpustila 12.000 delavcev. Po podatkih layoffs.fyi, ki spremlja izgube delovnih mest v tehnološkem sektorju, je bilo do leta 2023 v tehnološki industriji ukinjenih več kot 128.000 delovnih mest.

vir Foto: Pexels