Znanstveniki: Januar 2024 je bil najbolj vroč v zgodovini

Znanstveniki so januar 2024 označili kot najtoplejši januar doslej, kar je povzročilo alarm v zvezi s podnebnimi spremembami po vsem svetu. Povprečna temperatura na svetovni ravni je bila za 1,52 stopinj Celzija višja od predindustrijskega povprečja. Podatki so v skladu s trendom, ki je bil napovedan do leta 2023 kot najtoplejšega leta od začetka meritev.

Več kot 190 držav, ki so se zavezale v Pariškem sporazumu iz leta 2015, je postavilo cilj omejitve globalnega segrevanja na “precej pod” dvigom za 2 stopinji Celzija v primerjavi s predindustrijsko ravnjo. Poleg tega so se države dogovorile, da bodo “nadaljevale prizadevanja” za ohranjanje segrevanja v varnejši meji 1,5 stopinje Celzija. Jasno namreč postaja, da bodo podnebne spremembe v tem primeru še težje nadzorovati.

Samantha Burgess, namestnica direktorja službe EU Copernicus za podnebne spremembe (CCCS), je izrazila zaskrbljenost ob dejstvu, da se trendi nadaljujejo. “Ne samo, da je bil to najtoplejši januar v zgodovini, ampak smo pravkar doživeli 12-mesečno obdobje, ki je več kot 1,5 °C nad predindustrijskim referenčnim obdobjem. Hitro zmanjšanje emisij toplogrednih plinov je edini način, da zaustavimo naraščanje globalne temperature,” je dejala.

Po podatkih CCCS je bil prejšnji mesec zrak za 0,7 stopinje Celzija toplejši od povprečja 1991-2020 za januar in za 1,66 stopinje Celzija topleje od ocenjenega januarskega povprečja za 1850-1900. To kaže na kontinuirano ogrevanje. Januarsko povprečje je namreč za 0,12 stopinje Celzija višje od temperature prejšnjega najtoplejšega januarja 2020. To pomeni, da je bilo zadnjih osem zaporednih mesecev najtoplejših doslej.

Nadpovprečne temperature

Nadpovprečne temperature so bile zabeležene v vzhodni Kanadi, severozahodni Afriki, na Bližnjem vzhodu in v osrednji Aziji, medtem ko so podpovprečne temperature zabeležili v zahodni Kanadi, osrednjih ZDA in večjem delu vzhodne Sibirije. V Evropi so se temperature januarja 2024 spreminjale od podpovprečnih v nordijskih državah do nadpovprečnih na jugu celine.

Špansko okoljsko ministrstvo je januar razglasilo za najtoplejšega v državi od začetka merjenja leta 1961, s povprečno temperaturo 8,4°C, kar je 0,4°C nad prejšnjim rekordom iz leta 2016. Vendar so nordijske države zabeležile nekaj najnižjih temperatur v zadnjih desetletjih. Mesto Kvikkjokk na Švedskem je zabeležilo temperaturo -43,6°C, najhladnejšo januarsko temperaturo v zadnjih 25 letih.

Lansko leto je zaznamoval tudi pojav segrevanja El Nino. El Nino je povzročil toplotno izločanje iz oceanov, predvsem osrednjega vzhodnega ekvatorialnega Pacifika, v ozračje. Čeprav je El Nino začel slabeti v ekvatorialnem Tihem oceanu, so se temperature morskega zraka na splošno še vedno držale na nenavadno visoki ravni.

Obseg morskega ledu na Arktik pa je blizu povprečja in najvišji za januar od leta 2009. Obseg morskega ledu na Antarktiki šesti najnižji za januar, 18 odstotkov pod povprečjem. To kaže na kompleksnost podnebnih sprememb, ki zahtevajo nujno ukrepanje tako na globalni kot lokalni ravni.

vir; Foto: Freepik; Portal24