Znano je koga bosta za naslednika Stoltenberga podprli ZDA in Velika Britanija

Združene države Amerike in Velika Britanija so danes za naslednika Jensa Stoltenberga na položaju generalnega sekretarja Severnoatlantskega zavezništva (Nato) podporo uradno izrekle odhajajočemu nizozemskemu premierju Marku Rutteju. Razvoj dogodkov Rutteju postavlja močno podporo za prevzem vodilne vloge v Natu po Stoltenbergovem odstopu oktobra, v času, ko se zavezništvo sooča s ključnimi izzivi.

Stoltenbergov naslednik bo prišel na čelo Nata v obdobju, ko se zavezništvo ukvarja z ohranjanjem podpore svojih članic za finančno in vojaško podporo Ukrajini, ki se brani pred rusko invazijo. Poleg tega bo novi vodja moral paziti na morebitno eskalacijo konflikta, ki bi lahko zavezništvo potegnila v neposredni vojni spopad z Rusijo.

Iz ZDA so prišle izjave, ki podpirajo Ruttejevo kandidaturo. “Predsednik Biden močno podpira kandidaturo premierja Rutteja za naslednjega generalnega sekretarja Nata. Premier Rutte globoko razume pomen zavezništva, je naravni vodja in komunikator, in verjamemo, da bi njegovo vodenje zavezništvu v tem kritičnem času dobro služilo,” je povedal eden od ameriških uradnikov.

Naslednji generalni sekretar Nata bo morda moral navigirati skozi kompleksno politično krajino, zlasti če bi v ZDA dosegli ponovno izvolitev Donalda Trumpa, ki je v preteklosti izrazil dvome o svoji zavezanosti obrambi zaveznic v Natu. Trump je nedavno izzval kritike z namigovanjem, da bi lahko dovolil Rusiji, da napade države, ki ne izpolnjujejo finančnih ciljev zavezništva za obrambo.

Potreba po pragmatičnem pristopu

Rutte, ki velja za glavnega kandidata za položaj, je nedavno na Münchenski varnostni konferenci poudaril potrebo po pragmatičnem pristopu do ZDA, ne glede na njeno trenutno vodstvo, s posebnim poudarkom na podpori Ukrajini. 57-letni Rutte, ki je najdlje služeči premier Nizozemske, je julija presenetljivo napovedal svojo upokojitev iz nizozemske politike. Na svojem položaju bo sicer ostal do zaključka koalicijskih pogajanj, ki sledijo novembrskim volitvam.

Imenovanje voditeljev Nata zahteva soglasje vseh 31 članic, in po poročanju dveh diplomatov, ima Rutte trenutno podporo približno 20 članic. Široka podpora kaže na možnost, da Rutte dejansko prevzame pomembno vlogo v času, ko se Nato sooča z enimi izmed svojih največjih izzivov doslej.

[Vir: Hina]; Portal24