ZN naj bi v petek glasovali o priznanju Palestine

Generalna skupščina Združenih narodov bi lahko v petek glasovala o osnutku resolucije, ki bi lahko Palestincem priznalo kvalifikacije za polnopravno članstvo v tej globalni organizaciji. Glasovanje prihaja kot odgovor na nedavno zavrnitev ZDA, ki so v Varnostnem svetu ZN z vetom blokirale palestinsko kandidaturo.

Diplomatski viri napovedujejo, da bo Generalna skupščina, ki šteje 193 članic, verjetno podprla osnutek resolucije, ki bi Palestincem olajšala pot do članstva. Vendar so nekateri diplomati izrazili zaskrbljenost zaradi potencialnih sprememb v besedilu resolucije, ki bi Palestincem zagotavljale dodatne pravice in privilegije. Ta razvoj dogodkov lahko postane precedens za druge mednarodne primere, kot sta Kosovo in Tajvan, kar dodatno zapleta situacijo.

Izraelski in ameriški odziv

Izraelski veleposlanik pri ZN, Gilad Erdan, je ostro kritiziral osnutek resolucije, ki bi po njegovem mnenju Palestincem de facto podelil pravice državnosti. Erdan je opozoril, da bi sprejetje osnutka lahko vodilo do prenehanja ameriškega financiranja ZN, skladno z ameriško zakonodajo, ki prepoveduje financiranje katerikoli organizacije ZN, ki priznava polnopravno članstvo skupinam brez mednarodno priznanih atributov državnosti. ZDA so že prenehale financirati Unesco po tem, ko je Palestina postala njegova članica leta 2011.

Nate Evans, tiskovni predstavnik ameriške misije pri ZN, je poudaril, da ZDA vztrajajo pri stališču, da je pot do palestinske državnosti možna le prek neposrednih pogajanj. Ponovno je izpostavil zaskrbljenost ZDA glede razširitve določenih ugodnosti na subjekte, ki še imajo odprta številna vprašanja.

Razprava o polnopravnem članstvu Palestine prihaja sedem mesecev po izbruhu vojne med Izraelom in Hamasom na območju Gaze. Medtem Izrael nadaljuje širjenje svojih naselbin na okupiranem Zahodnem bregu, kar Združeni narodi označujejo za nezakonito. ZN že dolgo podpirajo rešitev dveh držav, ki bi živeli ena ob drugi znotraj varnih in priznanih meja. Palestinci si želijo državo, ki bi obsegala Zahodni breg, Vzhodni Jeruzalem in območje Gaze, ozemlja, ki jih je Izrael zasedel leta 1967.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Zajem zaslona