Netanjahu potrdil nadaljevanje operacije v Rafi, Hamas sprejel predlog prekinitve ognja

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je sporočil, da je vojni kabinet odobril nadaljevanje vojaške operacije v mestu Rafa na jugu Gaze. Cilj operacije je izvajanje pritiska na Hamas, da bi ta izpustil izraelske talce in dosegel druge vojne cilje. Vojni kabinet je svojo odločitev sprejel soglasno, z namenom “izvajanja vojaškega pritiska na Hamas in privedbe do izpustitve talcev in drugih vojnih tarč,” je zapisano v izjavi premierjevega urada.Obenem je Netanjahu napovedal, da bo Izrael kljub predlogu Hamasa, ki ne izpolnjuje izraelskih pogojev, poslal delegacijo k posrednikom za raziskovanje možnosti dogovora, ki bi bil sprejemljiv za Izrael.

Iz Bele hiše je prišla novica, da ZDA preučujejo odziv Hamasa na izraelski predlog za prekinitev ognja. John Kirby, tiskovni predstavnik Bele hiše, je dejal, da je direktor Cie Williams Burns trenutno v regiji, kjer razpravlja o možnih odzivih na predlog.

Vodja Hamasa Ismail Haniyeh je sporočil, da skupina sprejema predlog o prekinitvi ognja, ki so ga podali katarski in egiptovski posredniki. Taher Al-Nono, predstavnik Hamasa, je pojasnil, da predlog vključuje obnovo Gaze, vrnitev razseljenih oseb in izmenjavo ujetnikov.

Izraelska vojska nadaljuje operacije v Gazi

Tiskovni predstavnik izraelske vojske je potrdil, da vojska resno obravnava vse predloge Hamasove strani glede izpustitve talcev, hkrati pa poudaril, da vojaške operacije v Gazi še vedno potekajo. Kontraadmiral Daniel Hagari je na novinarski konferenci pojasnil, da “na najresnejši način preučujemo vsak odgovor in izčrpamo vse možnosti, ki se nanašajo na pogajanja in vrnitev talcev.”

Kljub razpravam o prekinitvi ognja in pogajanjih, izraelska vojska nadaljuje z vojaškimi dejavnostmi v regiji. “Prekinitev ognja ni dogovorjena,” je povedal drug izraelski uradnik, ki je dodal, da predlog, ki ga je sprejel Hamas, predstavlja “mehkejšo” različico egiptovskega predloga, ki prinaša sklepe, ki jih Izrael ne more sprejeti. Medtem ko Hamas trdi, da je sprejel predlog o prekinitvi ognja, izraelska vojska vztraja pri svojih operacijah. “Vzporedno še vedno delujemo na območju Gaze in bomo nadaljevali,” je izjavil Hagari.

Nekaj ur po tem, ko je izraelska vojska sporočila prebivalcem južnega dela Gaze, naj evakuirajo dele mesta Rafa, so sledili zračni napadi na to območje. Ta ukrep je prišel kljub mednarodnim opozorilom proti načrtovani kopenski invaziji.

Na drugi strani pa vodja Hamasa Ismail Haniyeh in predstavnik skupine Taher Al-Nono potrjujeta, da je Hamas sprejel predlog o prekinitvi ognja, ki vključuje obnovo Gaze, vrnitev razseljenih in izmenjavo ujetnikov. V času sedemmesečnega konflikta se je razselilo več kot milijon prebivalcev Gaze.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: IDF X