Zdrs bank se poglablja, zdrsnila tudi dolar in nafta

Zdrs bank se poglablja, zdrsnila tudi dolar in nafta. Delniški trgi v Aziji so padli. Finančne delnice v Tokiu so pri tem  vodile izgube, zaradi strahu pred bančno krizo v ZDA so vlagatelji pobegnili iz sektorja in zmanjšali obete glede obrestnih mer celo pred podatki o inflaciji v ZDA. Podatki bodo objavljeni kasneje v tednu. dan.

Japonski Nikkei je padel za 2 odstotka. Indeks bank na tokijski borzi je padel za več kot 5 odstotka, kar ga je postavilo na pot najstrmejšega padca v skoraj šestih mesecih. Delnice bank v Singapurju in Avstraliji so padle. Hongkonške delnice bank HSBC in Standard Chartered so padle za več kot 5 odstotkov.

Trgi so ostali nervozni po propadu banke Silicon Valley Bank in banke Signature Bank, tudi potem ko je vlada ZDA sprejela ukrepe za okrepitev sistemskega zaupanja.

Terminske pogodbe S&P 500 so se v azijskem trgovanju stabilizirale in nazadnje porasle za 0,6 odstotka.

“Začeli so se begi na banke, medbančni trgi pa so postali obremenjeni,” je dejal Damien Boey, glavni kapitalski strateg investicijske banke Barrenjoey s sedežem v Sydneyju.

“Mogoče bi morali likvidnostni ukrepi ustaviti to dinamiko, toda Main Street je spremljal novice in čakalne vrste in ne finančnega vodovoda. Strah se je začel hraniti sam s seboj, večja negotovost pa je sama po sebi sprožila lastno dinamiko zmanjševanja finančnega vzvoda in zmanjševanja tveganja,” je dejal Boey.

Indeks volatilnosti VIX, ki so ga poimenovali “merilnik strahu” na Wall Streetu, se je dvignil. Drugi indikatorji tržnega stresa so pokazali zgodnje znake napetosti. Bančni indeks S&P je padel za 7 odstotkov, kar je bil največji enodnevni padec po juniju 2020.

MSCI indeks je padel za 1,2 odstotka.

Obveznice, dolar, nafta

Obveznice v Avstraliji in Koreji so zaradi radikalno spremenjenih obetov uživale največje dobičke v zadnjem desetletju.

Podatki Refinitiv so pokazali, da so se donosi 10-letnih japonskih državnih obveznic od zgornje meje 50 bazičnih točk zmanjšali in padli za več kot 27 bazičnih točk v treh dneh. To je največji tak premik v več kot dveh desetletjih.

Na delniških ploščah je imela največje izgube Resona Holdings in sicer je beležila 9-odstotni padec. Sledila ji je življenjska zavarovalnica T&D z 8-odstotnim padcem.

“Bančne delnice so narasle, saj se je mislilo, da bi se denarna politika lahko nekoliko normalizirala,” je dejal Jamie Halse. Halse pri Platinum Asset Management v Sydneyju upravlja sklad, osredotočen na Japonsko.

“Videli smo, da je donos 10-letne (državne obveznice) precej narasel … zdaj se ta premik navzgor (za banke) obrača,” je dodal Halse.

Oblikovanje pričakovanih obrestnih mer v ZDA je medtem znova znižalo ameriški dolar.

Nazadnje se je gibal okoli 133,78 jena in 1,0705 dolarja za evro.

Živci so omejili tudi cene nafte, saj so terminske pogodbe za nafto Brent zdrsnile pod 80 dolarjev za sod.

Podatki o inflaciji v ZDA, ki bodo objavljeni pozneje čez dan, bodo verjetno povzročili še večjo nestanovitnost, tudi če bi vlagatelji videli, da FED daje prednost finančni stabilnosti.

vir Foto: Pexels