ZDA: Sprejet predlog zakona, ki lahko prepove Tiktok

V Washingtonu je predstavniški dom ameriškega kongresa je z veliko večino glasov sprejel predlog zakona, ki predvideva prepoved aplikacije TikTok na ameriških tleh. Predlog zakona je bil podprt s 352 glasovi za in 65 proti, kar kaže na široko podporo ukrepu. Zanimivo je, da je proti predlogu glasovalo 15 republikancev in 50 demokratov, pri čemer se je en demokrat vzdržal glasovanja.

Kljub uspehu v Predstavniškem domu ostaja usoda predloga zakona v Senatu nejasna. Za njegovo uveljavitev je potrebna potrditev s strani Senata, kar pomeni, da se politična bitka šele začenja. Dejstvo, da Predstavniški dom, ki ga trenutno nadzirajo republikanci, sprejme takšen zakon, kljub nasprotovanju nekdanjega predsednika Donalda Trumpa, kaže na resnost zaskrbljenosti glede nacionalne varnosti, ki jo TikTok predstavlja v očeh mnogih zakonodajalcev.

Ozadje predloga zakona

Predlog zakona se osredotoča na prepoved TikToka v ameriških trgovinah z aplikacijami, razen če se priljubljeno družbeno omrežje, ki šteje okoli 170 milijonov ameriških uporabnikov, loči od svojega kitajskega matičnega podjetja ByteDance. Ta poteza bi lahko imela velike posledice za platformo, ki je do nedavnega veljala za relativno varno pred zakonodajnimi ukrepi v ZDA.

TikTok je ostro kritiziral sprejetje predloga zakona, ki ga je označil za “prepoved” in izrazil upanje, da bo Senat bolj preudaren. Tiskovni predstavnik platforme je poudaril, da je bil proces sprejetja zakona tajen in da predlog zakona ni bil ustrezno pretehtan. Prav tako so izrazili zaskrbljenost zaradi potencialnega vpliva na gospodarstvo, sedem milijonov malih podjetij in 170 milijonov Američanov, ki uporabljajo TikTok.

Sprejetje predloga zakona v Predstavniškem domu je zgolj prvi korak v dolgem zakonodajnem procesu. Vse oči so zdaj uprte v Senat, kjer bo predlog zakona doživel nadaljnje preizkušnje. Medtem ko so nekateri optimistični glede možnosti za njegovo sprejetje, drugi opozarjajo na negotovosti, ki še vedno visijo nad usodo TikToka v ZDA.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pixabay