Senat preklical ukinitev carin na sončno energijo iz JV Azije v ZDA

Senat je sprejel odločitev, da razveljavi predsednikovo začasno ukinitve tarif na sončne celice iz štirih držav jugovzhodne Azije. S tem želijo podpreti majhno domačo proizvodno industrijo. Čeprav je ta ukrep že bil sprejet v predstavniškem domu, je predsednik Biden obljubil, da bo nanj vložil veto, in ni verjetno, da bo dobil dovolj podpore za razveljavitev. ZDA poskušajo uravnotežiti razvoj domače dobavne verige za sončno energijo s potrebo po poceni uvozu, da bi podprle projekte, namenjene prehodu s fosilnih goriv.

Kongres razpravlja o preklicu odprave carin na uvoz sončne energije.

Junija lani je demokratski predsednik Biden za dve leti odpravil carine na uvoz sončne energije iz Malezije, Kambodže, Tajske in Vietnama. Ta poteza je bila sprejeta kot odgovor na pomisleke razvijalcev solarnih projektov, da bodo tarife povečale njihove stroške in ovirale razvoj. Približno 80 odstotkov zalog sončne energije, uvožene v ZDA, izvirajo iz štirih držav, kjer imajo kitajska podjetja proizvodne obrate. Domači proizvajalci trdijo, da ne morejo tekmovati z nizkocenovnimi izdelki, proizvedenimi v tujini. Senat je nedavno sprejel resolucijo predstavniškega doma, ki je bila uvedena v skladu z zakonom o kongresnem pregledu (Congressional Review Act – CRA). Kongres ima po tem zakonu možnost spreminjati pravila zveznih agencij. V primeru, da resolucija ni sprejeta v 60 dneh po uvedbi, preneha veljati. Namen predlagane resolucije je preklicati opustitev carin na uvoz sončne energije.

Začasna prekinitev trgovinskega ukrepa za solarno industrijo v ZDA.

Dveletna začasna prekinitev trgovinskega ukrepa bi lahko imela negativne posledice za ameriško solarno industrijo. Zagovorniki ukrepa trdijo, da začasna ukinitev kitajskim proizvajalcem omogoča izogibanje ameriški trgovinski zakonodaji, kar je škodljivo za domača podjetja. Demokratska senatorka Tammy Baldwin meni, da je razvoj industrije proizvodnje sončne energije ključen za boj proti podnebnim spremembam. Vendar pa meni, da brez uveljavljanja trgovinskih zakonov tega cilja ne bomo mogli doseči.

Kljub nasprotovanju trgovinskih skupin za čisto energijo lahko začasna prekinitev še vedno povzroči ukinitev 14 % načrtovanih novih zmogljivosti industrije v letošnjem letu in izgubo 4,2 milijarde dolarjev naložb. Demokratska senatorka Jacky Rosen in skupina senatorjev opozarjata, da bi razveljavitev začasne opustitve lahko imela katastrofalne posledice za ameriško solarno industrijo. To bi privedlo do izgube delovnih mest, višjih stroškov energije ter manjše možnosti za dosego neodvisnosti od čiste energije. Zato je treba pozorno pretehtati morebitne negativne učinke in iskati rešitve, ki bi omogočile nadaljnji razvoj solarnega sektorja v ZDA.

Končno glasovanje je bilo 56-41, pri čemer je devet demokratov glasovalo za.

Vir Foto: Pexels