Google in Meta grozita z ukinjanjem dostopa do novic

Direktorji podjetij Google in Meta so izrazili nasprotovanje predlaganemu zakonu v Kanadi. Po njem bi morala internetna podjetja izdajateljem novic plačati nadomestilo za njihovo vsebino. Če bo zakonodaja sprejeta, sta obe podjetji zagrozili, da bosta ukinili dostop do novic v Kanadi. Predlagani zakon bi od Googla in Mete, skupaj z drugimi spletnimi platformami, zahteval poslovna pogajanja s kanadskimi izdajatelji novic. Ta ukrep je del naraščajočega svetovnega gibanja, ki si prizadeva, da bi tehnološka podjetja plačevala za novičarske vsebine.

Predlagani zakon Meta Act

Googlov podpredsednik Richard Gingras opozarja, da bi lahko nov kanadski zakon prisilil Google, da odstrani povezave do novic v kanadskih rezultatih iskanja. Gingras se boji finančne odgovornosti, ki bi nastala, če bi morali založnikom plačevati za povezave do njihovih spletnih strani.Rachel Curran, vodja oddelka za javno politiko pri podjetju Meta v Kanadi, meni, da bi lahko zakon Meta Act omejil dostop do novičarskih vsebin v Kanadi. Zakon Meta je podoben avstralskemu zakonu iz leta 2021. Google in Facebook sta takrat zagrozila, da bosta zmanjšala obseg svojih storitev. Po spremembah zakonodaje sta obe podjetji sklenili sporazume z avstralskimi medijskimi hišami.

Digitalne medijske platforme in kanadski založniki novic se spopadajo zaradi predlagane zakonodaje.

Google je v odziv na predlagano zakonodajo nekaterim kanadskim uporabnikom poskusno preprečil dostop do novic, kar je kritiziral tudi predsednik vlade Justin Trudeau. Kljub temu je Google leta 2021 kanadskim izdajateljem novic zagotovil več kot 3,6 milijarde povezav in jim pomagal ustvarjati prihodke z oglasi in naročninami. Podobno so Facebookovi kanali kanadske založnike usmerjali k več kot 1,9 milijarde klikov, kar je bilo ocenjeno na 230 milijonov dolarjev brezplačnega trženja. Vendar je Kevin Curran iz Facebooka izjavil, da je predlagana zakonodaja, ki zahteva nadomestilo za novičarske povezave, “neizvedljiva”. Minister za kulturno dediščino Pablo Rodriguez je predstavil predlog zakona, ki zahteva, da digitalne medijske platforme plačujejo za povezovanje novičarskih vsebin. Gre za najnovejši poskus uveljavljanja takšne ureditve.

Vir Foto: Pexels