ZDA in Združeno kraljestvo izvedli precizne napade na Hutije v Jemnu

V nedavnem valu skupnih vojaških operacij so bojna letala Združenih držav Amerike in Združenega kraljestva izvedla precizne napade na 18 ciljnih območij Hutijev v Jemnu. Napad so označili kot četrto tovrstno akcijo med zavezniki. Po navedbah Pentagona so bili sobotni napadi osredotočeni na ključno infrastrukturo militantnega gibanja, vključno s skladišči orožja, brezpilotnimi letalniki, sistemih zračne obrambe, radarjih in enem izmed njihovih helikopterjev. Namen teh napadov je bil dodatno oslabiti vojaške zmogljivosti Hutijev, ki so znani po svojih stalnih napadih na pomorska plovila v strateško pomembni regiji Rdečega morja.

Regija je ključna za globalne dobavne verige, a se zdaj sooča s hudimi motnjami in naraščajočimi stroški zaradi Hutijevih napadov, ki so prisilili nekatere od največjih ladijskih družb k preusmeritvi svojih poti. Hutiji, ki jih podpira Iran in nadzorujejo velik del Jemna, vključno s prestolnico Sana, so svoje napade usmerili proti ladjam, za katere trdijo, da so povezane z Izraelom in zahodnimi državami, kot odziv na nadaljevanje konflikta med Izraelom in Gazo.

Napadi so bili napadi “potrebni in sorazmerni”

Pentagon je v izjavi poudaril, da so bili napadi “potrebni in sorazmerni”, zasnovani tako, da prekinjajo Hutijevo sposobnost ogrožanja svetovne trgovine in varnosti na morju. Omenjeno je bilo več kot 45 Hutijevih napadov na komercialna in mornariška plovila od sredine novembra, kar predstavlja resno grožnjo globalnemu gospodarstvu ter regionalni varnosti in stabilnosti.

V sklopu mednarodnega odziva so napade podprle tudi druge države, vključno z Avstralijo, Bahrajnom, Kanado, Dansko, Nizozemsko in Novo Zelandijo. Ameriški obrambni minister Lloyd Austin in britanski obrambni minister Grant Shapps sta oba izrazila odločenost svojih držav, da zaščitita pomorski promet in svobodo plovbe v tej ključni regiji, pri čemer so britanske kraljeve zračne sile izvedle natančne napade na vojaške cilje Hutijev v Jemnu.

Dogodki v tem tednu so bili še posebej napeti, ko je posadka tovorne ladje, ki pluje pod zastavo Belizeja in je registrirana v Veliki Britaniji, zapustila svojo ladjo v bližini Jemna po tem, ko so jo zadeli izstrelki, ki so jih sprožili Hutiji, kar kaže na resnost situacije in potrebo po nadaljnjem mednarodnem ukrepanju.

[Vir: BBC]; Portal24