Olimpijske igre 2024: Zelene ambicije in vročinski val

V pričakovanju Olimpijskih in Paraolimpijskih iger v Parizu leta 2024 se organizatorji soočajo s precejšnjimi izzivi in ambicioznimi cilji. Tokratne Olimpijske igre so predstavljene kot “najbolj zelene” igre doslej. Organizatorji si prizadevajo za več kot 50-odstotno zmanjšanje emisij v primerjavi z igrami v Londonu 2012 in Riu 2016. Vendar pa grožnja rekordno visokih poletnih temperatur postavlja pod vprašaj nekatere od njihovih najbolj inovativnih okolju prijaznih pobud.

Pariški načrt za zmanjšanje ogljičnega odtisa vključuje gradnjo vasi za športnike brez klimatskih naprav, kjer bo bivalo 10.500 olimpijcev in 4.400 paraolimpijcev. Županja Anne Hidalgo poudarja, da igre predstavljajo priložnost za pospešitev zelenega prehoda mesta, od čiščenja reke Sene do promocije pešačenja. Kljub temu se zlasti glede načrtov za obvladovanje vročine pojavlja veliko dvomov, saj so predhodne smrti zaradi vročinskih valov v Franciji le dodatno okrepile skrb za zdravje športnikov.

Vročinski valovi kot novi izziv

S predvidevanji, da bi lahko Pariz doživel rekordne temperature prav med igrami, se organizatorji zanašajo na napredne simulacije za prilagajanje časovnic dogodkov in gradnjo prizorišč, oblikovanih za soočanje s podnebnimi spremembami. Posebno pozornost namenjajo športom na prostem, ki so še posebej izpostavljeni ekstremni vročini. Kljub temu odločitev, da se v vasi športnikov ne namesti klimatskih naprav, ampak se raje uporabi geotermalno hlajenje, sproža nemalo polemik.

Rešitve

Geotermalni sistem obljublja, da bo zagotavljal hlajenje in ogrevanje z 68 odstotki obnovljivimi viri energije, s čimer bi zunanje temperature znižal za 6 °C. A nekatere delegacije ostajajo skeptične. Grška in avstralska olimpijska ekipa sta med tistimi, ki so se odločili za lastne prenosne klimatske naprave, čeprav organizatorji trdijo, da bodo športniki in osebje udobno nastanjeni brez njih.

Med zelenimi cilji in realnostjo

Medtem ko pariški načrti odražajo pomembno zavezanost trajnosti, jih izzivi, povezani z globalnim segrevanjem, postavljajo pred kompleksne odločitve. Vprašanje, kako zagotoviti, da bodo igre resnično “zelene”, hkrati pa ohranjati zdravje in dobro počutje udeležencev, zaenkrat ostaja odprto. Svetovna športna skupnost se tako sooča z “novo normo” ekstremnih podnebnih razmer, bodo igre v Parizu morda postavile precedens za prihodnje velike športne dogodke v boju proti podnebnim spremembam.

[Vir: Euronews]; Portal24